Παρέμβαση του Προέδρου στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη Μάλτα

Κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μάλτα, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, αφού υποστήριξε την ανάγκη όπως η ΕΕ μέσα από πολύ συγκεκριμένες δράσεις προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων για αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου, τόνισε εμφαντικά την ανάγκη οι πολιτικές της ΕΕ να μην περιοριστούν στη διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης, αλλά όπως οι πολιτικές της στραφούν προς τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο.

Χωρίς να παραγνωρίζεται ο, κατά γενική ομολογία, σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία στην αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η όποια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το θέμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και άλλες χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοια φαινόμενα, αναφέροντας συγκεκριμένα την Ιορδανία και το Λίβανο.

Η εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συμπερίληψη της Ιορδανίας και του Λιβάνου ανάμεσα στις χώρες εκείνες που θα τύχουν βοήθειας από πλευράς της ΕΕ έτυχε ευρείας στήριξης από σημαντικό αριθμό αρχηγών κρατών και, ως εκ τούτου, η ΕΕ αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να λάβει συγκεκριμένες δράσεις για τις χώρες αυτές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ρόλος της Τουρκίας στο μεταναστευτικό βρισκόταν ανάμεσα στα κύρια θέματα συζήτησης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε για την ανάγκη στήριξης της Τουρκικής Κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ξεκαθάρισε ότι η όποια πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή και, πιο συγκεκριμένα, το άνοιγμα κεφαλαίων εξαρτάται αποκλειστικά από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και στις κατά καιρούς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, μια θέση που έτυχε στήριξης από όλα τα κράτη μέλη.