Μήπως είναι επικίνδυνο να σταματάμε το φτέρνισμα;

Πολλές φορές το  φτέρνισμα μας προκαλεί αμηχανία γιατί μπορεί να μας συμβεί την πιο ακατάλληλη στιγμή, μπροστά σε κόσμο.

Ακόμη χειρότερα αν δεν είστε προετοιμασμένοι τότε θα γεμίσετε τον τόπο γύρω σας με μικροσωματίδια που μπορεί “να σκάσουν” πάνω σε άλλα άτομα. Κάποιοι άνθρωποι για να μην βρεθούν σε αυτή τη δύσκολη θέση,  ιδιαίτερα όταν βρίσκονται ανάμεσα σε κόσμο προσπαθούν να “πνίξουν” το φτέρνισμά τους. Όμως, αυτό δεν είναι σωστό.

Το μπλοκάρισμα του φτερνίσματος από την φυσική του πορεία μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις, αλλά δεν είναι απίθανες. Και όταν συμβούν μπορεί να είναι και ιδιαίτερα σοβαρές.

Η έκρηξη του αέρα από τα πνευμόνια σας, αν κάνετε προσπάθεια να την σταματήσετε, θα μπορούσε λόγω της μεγάλης ταχύτητας με την οποία ταξιδεύει να στραφεί προς τις ευσταχιανές σάλπιγγες του αυτιού σας και να τους προκαλέσει τραυματισμό. Αυτοί οι λεπτοί σωλήνες είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς, ακόμα και μια ισχυρή εσωτερική ριπή του αέρα θα μπορούσε να σπάσει τα τύμπανα, να προκαλέσει ίλιγγο ή έλλειμμα ακοής.

Η δύναμη με την οποία έρχεται το φτέρνισμα που επιχειρείτε να σταματήσετε θα μπορούσε να ωθήσει μολυσμένη βλέννα στην ευσταχιανή σάλπιγγα και από εκεί να φτάσει στο μέσο αυτί και να προκαλέσει εξάπλωση της μόλυνσης.

Το να πνίξει κανείς το φτέρνισμα θα μπορούσε να προκαλέσει και άλλα προβλήματα, επίσης, που κυμαίνονται από δυνητικά επικίνδυνα έως ενοχλητικά. Για παράδειγμα θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμό στον αυχένα ή προσωρινή ακράτεια. Ένα εξασθενημένο αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο θα μπορούσε να σπάσει, αν πνίξετε το φτέρνισμα, λόγω μιας προσωρινής έξαρσης της πίεσης του αίματος. Τραυματισμοί των ματιών είναι επίσης πιθανοί λόγω της πίεσης που ασκείται στα μάτια.

Υπάρχει ένας ασφαλέστερος τρόπος να καταπνίξετε ένα φτέρνισμα:

Πιέστε τα δάχτυλά σας στο άνω χείλος σας ακριβώς τη στιγμή που αισθάνεστε ότι έρχεται το φτέρνισμα. Αυτό μπορεί να διακόψει τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλός σας κατά μήκος των νεύρων του προσώπου για το επερχόμενο φτέρνισμα. Αν παρόλα αυτά το φτέρνισμα ξεκινήσει, καλό θα είναι να χαλαρώσετε και να το αφήσετε να βγει.

Μπορεί να καλύψετε τα πάντα γύρω σας σε μεγάλη ακτίνα αλλά τουλάχιστον δεν θα κινδυνεύσουν τα τύμπανα, ο αυχένας ή ακόμα και τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια σας.