Μνημόνιο και Ιδιωτικοποιήσεις Κερδοφόρων Οργανισμών

Δηλώσεις  κ. Ελένης Χρυσοστόμου Εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Είναι γνωστό ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών ήταν από την αρχή μέσα στις πρόνοιες του μνημονίου της Τρόικας (Ιούνιος 2012) αλλά και στο τελικό κείμενο του μνημονίου που υπογράφτηκε τον Μάρτιο 2013.

Παρατηρούμε ότι, παρόλο που η νυν Κυβέρνηση ήξερε ότι θα έπρεπε να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, εντούτοις δεν προέβηκε σε καμία διαβούλευση όλους αυτούς τους μήνες με τις συντεχνίες αλλά ούτε και με τα κόμματα.

Για ακόμα μια φορά βλέπουμε να εξελίσσεται το σενάριο του «πιστολιού στον κρόταφο» αφού σε λιγότερο από ένα μήνα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, ώστε να δοθεί στη χώρα μας η επόμενη δόση. Χωρίς ενημέρωση από μέρους της Κυβέρνησης αλλά και χωρίς να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια, δεν μπορεί να γίνει σοβαρός διάλογος μέσα στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που τίθενται.

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αντιμετωπίζουμε το θέμα με πολλή προσοχή και σοβαρότητα. Δεν θέλουμε να αντικατασταθεί το κρατικό μονοπώλιο με ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. Ούτε να ξεπουληθεί σε εξευτελιστική τιμή η δημόσια περιουσία. Θέλουμε να επιβιώσουν αυτές οι δημόσιες επιχειρήσεις, να είναι βιώσιμες (και όχι κερδοσκοπικές), να διακρίνονται από κοινωνική ευαισθησία και παραγωγικότητα.

Με την πιστή εφαρμογή του μνημονίου, της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, οι απώλειες στην πραγματική οικονομία είναι μεγάλες, αλλά δεν βλέπουμε κανένα σχέδιο για αναχαίτιση τους. Δίνεται η εντύπωση ότι η ίδια η Κυβέρνηση επιδιώκει την αποκρατικοποίηση των ημικρατικών πάση θυσία και ως αυτοσκοπό. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο, ακόμα κι από το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας, είναι η έλλειψη ενός σχεδίου αντιμετώπισης των συνεπειών από τις αναπόφευκτες – από ότι φαίνεται – ιδιωτικοποιήσεις.

Επίσης συστήνουμε στις συντεχνίες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με ψυχραιμία. Δεν λύνονται τα προβλήματα με εργατικές αναταραχές, οι οποίες αυτή τη συγκεκριμένη εποχή θα πλήξουν την ήδη ετοιμοθάνατη οικονομία.