Vape: Η ιστορία του ατμίσματος

Vape: Ατμός – άτμισμα. Η λέξη η οποία κατά το λεξικό ης Οξφόρδης, θεωρείται η λέξη της χρονιάς για το 2014.

Ατμός ή άτμισμα είναι οι λέξεις οι οποίες χρησημοποιούνται ως επίθετα για να περιγράψουν τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Σύμφωνα με ιατρικά περιοδικά και άρθρα,  η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε βοηθά να σταματήσεις το κάπνισμα.

Τι είναι όμως το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Ας το θέσουμε λοιπόν με απλά λόγια. Είναι μία συσκευή η οποία μιμείται το κάπνισμα, ωστόσο δεν χρησιμοποιεί καπνό ούτε καίει άλλα υλικά. Αντί αυτού, ο χρήστης γεμίζει τη συκευή με ειδικό υγρό το οποίο περιέχει νικοτίνη και το εξατμίζει.

Αν και η χρήση  ηλεκτρονικού τσιγάρου εμφανίστηκε πριν από 5 χρόνια, το άτμισμα έχει ήδη γίνει  πολύ δημοφιλές.

Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο ως υποκατάστατο ενός  κανονικού τσιγάρου,  έχουμε  μία πληθώρα από αποδεδειγμένα οφέλη  για τα οποία είναι πλέον προφανές γιατί  οι περισσότεροι προτιμούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Το κάπνισμα , σύμφωνα με αμέτρητες ιατρικές μελέτες, μπορεί να προκαλέσει πληθώρα προβλήματων υγείας,  όπως καρδιακές προσβολές , εγκεφαλικά επεισόδια , καρκίνο στους πνεύμονες και στο λάρυγγα,  αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ και πολλά άλλα. Εκτός από ένα μακρύ κατάλογο χημικών ουσιών που περιέχονται στα τσιγάρα καπνού, η καύση όλων αυτών των χημικών ουσιών δημιουργεί νέα χημικά στοιχεία τα οποία θεωρούνται  καρκινογόνα.

Η διακοπή του καπνίσματος εκτός από τη μείωση των πιθανοτήτων καρδιακής ανεπάρκειας και πιθανής ανάπτυξης  καρκίνου επιφέρει και σημαντικά οφέλη στην υγεία μας όπως η βελτίωση της αναπνοής η βελτίωση της κατάστασης του δέρματος και μια καλύτερη συναισθηματική κατάσταση.

Το πεδίο αγοράς  του ηλεκτρονικού τσιγάρου,  έχει αυξηθεί από μια μέτρια, ως επί το πλείστον ηλεκτρονική αγορά σε μία τεράστια  βιομηχανία. Από μαζική παραγωγή χαμηλής ποιότητας  υγρών στη  Κίνα  η αγορά τώρα έχει μετατραπεί σε μία   νέα βιομηχανία με εκλεκτές επιλογές  που παράγονται με άκρα  μυστικότητα, χρησιμοποιώντας πρώτης ποιότητας κορυφαία συστατικά σε ακριβά επιστημονικά εργαστήρια  από επαγγελματίες χημικούς, επαγγελματίες σεφ και αρωματοποιούς.

Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών  τσιγάρων  ανταγωνίζονται για να κατασκευάσουν ότι νεότερο και προηγμένο υπάρχει χρησιμοποιώντας καινοτόμα και αποκλειστικά υλικά, φτιάχνοντας ακόμα και χειροποίητες συκευές   χρησιμοποιώντας από σπάνια υλικά, όπως  ξύλο kamagong από τη Μαλαισία, έβενο από την Αφρική και χρυσό, ασήμι και χάλυβα από τη Δαμασκό.  Αντιλαμβάνεστε ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος .

Το  επίκεντρο της βιομηχανίας ηλεκτρονικών τσιγάρων και υγρών βρίσκεται όπως θα ήταν αναμενόμενο στις ΗΠΑ , όπου μπορεί κανείς να βρει χιλιάδες προιόντα  διαφόρων γεύσεων, από απλές γεύσεις φρούτων μέχρι περίπλοκες γεύσεις οι οποίες περιέχουν μέχρι και  εκχύλισμα φύλλων καπνού.

Τι γίνεται όμως στη Κύπρο; Σε μία χώρα λοιπόν του 1,1 εκατ. με 70% του πληθυσμού να κυμαίνεται στις  ηλικίες 18-64 ετών, εκ των οποίων το 57% να είναι καπνιστές το άτμισμα θεωρείται ένα νέο φαινόμενο. Έρευνα έχει δείξει ότι ο λόγος, είναι τα ελάχιστα σημεία λιανικής πώλησης και η απουσία ηλεκτρονικής αγοράς πώλησης επιλεγμένων υγρών.

Η ευκαιρία όμως για τους Κύπριους ατμιστές δεν έχει χαθεί.

Ψάχνοντας είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους ιδρυτές του  νέου διαδικτυακού ιστιότοπου VarietyVapes.com,  ο οποίος έρχεται να φέρει τη ποιότητα και τη ποικιλία που έψαχναν οι Κύπριοι ατμιστές.

Με μεγάλο ενθουσιασμό η ομάδα της VarietyVapes.com, θα ξεκινήσει με 5 Αμερικανικές φίρμες υγρών, υψηλής ποιότητας και θα αυξάνουν σε μηνιαία βάση τη ποικιλία των προιόντων ατμίσματος.

Το σημαντικότερο όμως  εκτός από τη θέληση τους να προσφέρουν ότι καλύτερο, είναι η στάση τους απέναντι στην ασφάλεια και στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Η ομάδα της Variety Vapes, ήταν πολύ αυστηροί στην επιβολή περιορισμών ηλικίας  και σε ποιοτικό έλεγχο και στη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ. Στη προσπάθεια τους να βοηθήσουν όλους αυτούς που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα, σκοπό έχουν να αναλάβουν εκτός από τη θέση του πωλητή και τη θέση του εκπαιδευτή.

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για το άτμισμα μπορέιτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα VarietyVapes.com, ή να τους ακολουθήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το καλύτερο όμως που έχετε να κάνετε είναι να παρευρεθείτε σε μία  από τις εκδηλώσεις του πρώτου “Vape Tour”  που γίνεται στη Κύπρο. Αρχίζοντας  από τη Λευκωσία στις 27 Ιανουαρίου στο Limoncello Deli Bar, με δεύτερο σταθμό της περιοδείας μας στη Λεμεσό στο Round Up στις 28 Ιανουαρίου και θα καταλήξουν στο Makou στις 28 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της 3ημερης περιοδείας,  θα είστε σε θέση να δοκιμάσετε τις 23 ξεχωριστές γέυσεις από τα 5 είδη ανώτερης ποιότητας Αμερικανικών υγρών που θα παρουσιαστούν.

Είναι μία ευκαιρία για όλους όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν την εμπειρία του ατμίσματος και μάλιστα από πεπειραμένους ατμιστές.

Της Μαρίας Μπορίσοβα

maria borisova