Έλληνες επενδυτές ξεκίνησαν νομική διαδικασία κατά της Κύπρου για το κούρεμα

Έλληνες επενδυτές, ξεκίνησαν νομική μάχη κατά της Κύπρου σε διεθνές επιδιαιτητικό δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι με το κούρεμα καταθέσεών τους στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα έτυχαν διάκρισης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για 676 καταθέτες, στους οποίους περιλαμβάνονται ιδιώτες καταθέτες, θεσμικοί καταθέτες και κάτοχοι ομολόγων, με 434 ξεχωριστές αιτήσεις και ζητούν την ανάκτηση ζημιών που, όπως εκτιμούν, υπερβαίνουν τα €120 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup το Μάρτιο του 2013 και ως όρος από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την παραχώρηση οικονομικής στήριξης, 47,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου μετατράπηκαν σε μετοχές, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα εισήλθε σε διαδικασία εκκαθάρισης, με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι καταθέτες να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών τους.

«Πιστεύουμε ότι ο Έλληνες επενδυτές απομονώθηκαν και έτυχαν διάκρισης κατά τη διάρκεια της διάσωσης (της Κύπρου) και ενώ οι Έλληνες επενδυτές υποβλήθηκαν σε ακραία μέτρα διάσωσης, πολλοί δημόσιοι οργανισμοί της Κύπρου εξαιρέθηκαν», δηλώσει ο Τζέι Άιζενχόφερ, εκ των διευθυνόντων συμβούλων του νομικού οίκου Grant & Eisenhofer σε δήλωσή του.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Διεθνές Κέντρο Διευθέτησης Επενδυτικών Διαφορών, ένα διεθνές επενδυτικό δικαστήριο, που συνδέεται με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η υπόθεση θα εκδικαστεί μέσω δεσμευτικής διαιτησίας, αναφέρεται στο μήνυμα.