Με 3,1% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ – 6 κόμματα στη Βουλή

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος δείχνει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να προηγείται της ΝΔ κατά 3,1% από 3,4% που είχε καταγραφεί πριν από 10 ημέρες.

Ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί τη σαφή υπεροχή του στην καταλληλότητα Πρωθυπουργού.

Στη δημοσκόπηση φαίνεται ότι 6  κόμματα μπαίνουν στη Βουλή με τους ΑΝΕΛ να βρίσκονται μακριά από το στόχο των 3 μονάδων και το ΚΚΕ να διεκδικεί μαζί με το ΠΟΤΑΜΙ την τρίτη θέση.

Η δημοσκόπηση καταγράφει πόλωση του εκλογικού σώματος, καθώς είναι ενδεικτικό πως σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα το άθροισμα των ποσοστών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά 6,9% αυξημένο, ενώ μείωση εμφανίζουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,4%, η Νέα Δημοκρατία 27,3%, τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 4,8% και ακολουθούν το Ποτάμι (4,7%), η Χρυσή Αυγή (3,8%), το ΠΑΣΟΚ (3,5%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (2,5%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,4%), ενώ το 15,2% δηλώνει αναποφάσιστο.

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (55%) δήλωσαν ότι του προκάλεσαν ανησυχία οι πρόωρες εκλογές, τέσσερις στους 10 θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 29,3% πως θα συγκρουστεί και θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα και το 27,5% ότι θα συγκρουστεί και θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα.

Η έρευνα εστίασε και στο εγχείρημα του Γιώργου Παπανδρέου παρότι όταν διεξήχθη δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα.

Το 6,1% απάντησε ότι σε περίπτωση που ο πρώην πρωθυπουργός δημιουργούσε κόμμα θα τον εμπιστευόταν. Η «δεξαμενή» του κ. Παπανδρέου βρίσκεται κυρίως στους ψηφοφόρους της ΕΛΙΑΣ και του ΠΑΣΟΚ, στην Κεντροαριστερά και το Κέντρο, στους πολίτες που έχουν αποφοιτήσει από την πρωτοβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση, στους αυτοαποσχολούμενους και την κεντρική Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Rass, οι εισροές προς το κόμμα Παπανδρέου από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 5,3%.