Κόντρα Γ. Παπανδρέου και Μ. Ιγνατίου

Με αφορμή το βιβλίο που εξέδωσε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου με τίτλο «Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή», έχει ξεσπάσει άγρια  κόντρα  ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον δημοσιογράφο.

Σε δήλωση του ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει «Ψεύτες, συκοφάντες, πληρωμένοι κονδυλοφόροι, προπηλακισμοί, στημένα δημοσιεύματα και δήθεν αποκαλύψεις, δεν με αγγίζουν και το κυριότερο, δεν με πτοούν. Θα με βρίσκουν πάντα απέναντί τους».

Υποστηρίζει δε ότι «ο κ. Ιγνατίου, προστίθεται σε όσους προστατεύουν συγκεκριμένα πρόσωπα και τις εγκληματικές τους πολιτικές, που είχαν τεράστιες ευθύνες για την κρίση. Και συγκεκριμένα, τις κυβερνήσεις Καραμανλή».

Απαντά με τον τρόπο αυτό, στα όσα αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου σε βιβλίο του για τη στάση που κράτησε ο πρώην πρωθυπουργός σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Ο κ. Παπανδρέου αποδίδει στον Μιχάλη Ιγνατίου, με τα όσα ισχυρίζεται εις βάρος του, πως συμπράττει σε επιχείρηση να μην αποδοθούν ευθύνες στη κυβέρνηση Καραμανλή για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όταν έχασε τις εκλογές το 2009 κι ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση του Μιχάλη Ιγνατίου ήρθε λίγη ώρα αργότερα «Υποστηρίζω κάθε γραμμή του βιβλίου μου με πάθος, είτε οι αναφορές γίνονται για τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, είτε για τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σημίτη» τονίζει.

Υπενθυμιζεται ότι ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει ότι προτάθηκε λύση στον Γ. Παπανδρέου το 2009, που δεν θα περιελάμβανε το ΔΝΤ και θα μπορούσε να τη γλιτώσει η χώρα με ένα μίνι-μνημόνιο, ωστόσο την απέρριψε.

Ο δημοσιογράφος, περιγράφει τι έγινε στη μυστική πενταμερή του Λουξεμβούργου για τη διάσωση της Ελλάδας το 2009, στην οποία συμμετείχαν και οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Προβόπουλο. Σύμφωνα με τις διασταυρωμένες πηγές που επικαλείται ο δημοσιογράφος, στη συνάντηση εκείνη «επικρατούσε πολύ μεγάλη ανησυχία επειδή ο κ. Παπανδρέου λειτουργούσε ως η χώρα του να μην είχε κανένα πρόβλημα».

Του έστειλαν μάλιστα και ένα απόρρητο έγγραφο το οποίο ήταν συμφωνημένο από τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γερμανία και τη Γαλλία, και το οποίο πρόσφερε λύσεις και απέκλειε εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το ΔΝΤ, που προέκυψε αργότερα. Ωστόσο, ο Γ. Παπανδρέου δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφο αυτό.

«Πιστεύουμε ότι εκείνη την ημέρα χάθηκε η παρτίδα. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η άρνηση απάντησης στο κείμενο του Λουξεμβούργου ήταν η αφετηρία του ναυαγίου της Ελλάδας. Πιστεύω ότι η χώρα σας έχασε μία μοναδική ευκαιρία και τολμώ να υποστηρίξω ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία να αποφύγει την κρίση χωρίς περιπέτειες» αναφέρει μια πηγή του Eurogroup στον Μιχάλη Ιγνατίου.

Η απάντηση του Μιχάλη Ιγνατίου

«Με αφορμή το νέο μου βιβλίο με τίτλο «Τρόικα: Ο Δρόμος προς την καταστροφή», που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη, ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Εξοχώτατος κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου με κατηγορεί, όπως και ο εκπρόσωπος του Γεώργιος Ελενόπουλος, ότι προστατεύω τις εγκληματικές πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

Η απάντησή μου στον κ. Παπανδρέου, τον οποίο ο ελληνικός λαός …τίμησε στις τελευταίες εκλογές, καταδικάζοντας τις δικές του πολιτικές, ακολουθεί:

«Ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, παρασυρμένος από τους συμβούλους του, που τον οδήγησαν σε καταστροφικές αποφάσεις για τον τόπο και τον ίδιο, έβγαλε τη μάσκα του …Ελενόπουλου, και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Ο κ. Ιγνατίου, προστίθεται σε όσους προστατεύουν συγκεκριμένα πρόσωπα και τις εγκληματικές τους πολιτικές, που είχαν τεράστιες ευθύνες για την κρίση. Και συγκεκριμένα, τις κυβερνήσεις Καραμανλή.

Παπανδρέου: «Ψεύτες, συκοφάντες, πληρωμένοι κονδυλοφόροι, προπηλακισμοί, στημένα δημοσιεύματα και δήθεν αποκαλύψεις, δεν με αγγίζουν και το κυριότερο, δεν με πτοούν.»

Αν περίμενε, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, να διαβάσει το βιβλίο πριν τοποθετηθεί, θα βρισκόταν στη δυσάρεστη θέση να παραδεχθεί ότι το κεφάλαιο για τον κ. Καραμανλή είναι πιο αυστηρό από αυτό που τον αφορά. Βιάστηκε και εκτέθηκε.

Είχε την ευκαιρία, ως Παπανδρέου ή έστω και ως …Ελενόπουλος, να καταθέσει τις θέσεις του και αυτές να δημοσιευθούν στο βιβλίο, αλλά αρνήθηκε να με συναντήσει. Δικό του το πρόβλημα.

Κατά τα άλλα, όλες οι απαντήσεις για τους μοιραίους πρωθυπουργούς και πολιτικούς που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, βρίσκονται μέσα στο βιβλίο, το οποίο θα το κρίνουν οι αναγνώστες, όχι όσοι ευθύνονται για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

Περισσότερο από κάθε βιβλίο, από κάθε δημοσίευμα, από κάθε αποκάλυψη, σημασία έχει η γνώμη του ίδιου του ελληνικού λαού, ο οποίος κρίνει και τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, πήρε μια γεύση στις τελευταίες εκλογές. Εκτός αν δεν αντιλήφθηκε ούτε αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα. Ο ελληνικός λαός έκρινε την πρωθυπουργία του.

Αυτή είναι η τελευταία μου απάντηση στον κ. Παπανδρέου για το συγκεκριμένο θέμα. Υποστηρίζω κάθε γραμμή του βιβλίου μου με πάθος, είτε οι αναφορές γίνονται για τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, είτε για τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σημίτη».