Μιχαηλίδης: Σε ένα μήνα οι εκθέσεις για ELA και πώληση υποκαταστημάτων στην Ελλάδα

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, δήλωσε ότι  η ετοιμασία των εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την παραχώρηση ELA (έκτακτης ρευστότητας) στην Λαϊκή Τράπεζα κατά πρώτο λόγο αλλά και την πώληση των υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και με την ολοκλήρωσή τους θα διαβιβαστούν στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Η παραχώρηση του ELA και η πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στη Τράπεζα Πειραιώς θεωρήσαμε ότι δεν αφορούν το Ευρωσύστημα λόγω του νομικού πλαισίου το οποίο τα διέπει, εξήγησε τοποθετούμενος ενώπιον των Βουλευτών ο Γενικός Ελεγκτής κατά τη σημερινή πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην παρουσία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιου Ορφανίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, στην τελευταία του έκθεση υπάρχει πολύ εκτενής αναφορά για τη διαδικασία την οποία ακολουθήσαμε όσον αφορά την καταγραφή των γεγονότων, για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίσαμε για την εξασφάλιση στοιχείων, για την ανυπαρξία ολοκληρωμένου αρχείου, για την αναγκαιότητα να ρωτάνε υπάλληλο με υπάλληλο τι έχει από ηλεκτρονικά μηνύματα και από τα δικά τους αρχεία.

«Η προσπάθεια μας ήταν να καταγράψουμε ολοκληρωμένα τα 70 αιτήματα παραχώρησης ELA στη Λαϊκή», είπε, εξηγώντας ότι ο αριθμός προκύπτει από το γεγονός ότι τα αιτήματα γίνονταν κάθε δύο εβδομάδες 27/11/2011 και η τελευταία 27/3/2013.

Στόχος ήταν να καταγραφεί ποιος ετοίμαζε το αίτημα, ποιος το υπόγραφε, αν έχει αλλάξει η διαδικασία, γιατί έχει αλλάξει, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά τα έχουμε καταγράψει».

Ο κ. Μιχαηλίδης συνέχισε λέγοντας ότι ακριβώς και λόγω της ανησυχίας μας ότι μπορεί να υπάρχουν γεγονότα που δεν είναι εις γνώση μας λόγω ανυπαρξίας ολοκληρωμένου αρχείου, τα διαβιβάσαμε στην Κεντρική Τράπεζα με την παράκληση να προσθέσει στα γεγονότα. Έχουμε πάρει τα σχόλια της Κεντρικής Τράπεζας και ολοκληρώνουμε σύντομα την καταγραφή των γεγονότων και κάποια αξιολόγηση την οποία θα διαβιβάσουμε στο Γενικό Εισαγγελέα, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πώληση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, είπε, και σ` αυτό το θέμα είμαστε σε προχωρημένο στάδιο. Αναμένουμε ότι εντός των επόμενων δύο μηνών θα έχουμε διαβιβάσει προκαταρκτική έκθεση στην Κεντρική Τράπεζα και στο Υπουργείο Οικονομικών για να σχολιάσουν γεγονότα.

Ειδικά, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, «για το θέμα της πώλησης υποκαταστημάτων υπήρξε πλήρης ανυπαρξία αρχείου».

Όπως εξήγησε, η έρευνα των λειτουργών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έγινε μέσω συνομιλιών με τη λειτουργό της Κεντρικής Τράπεζας Αργυρώ Προκοπίου μέσα από δικές της σημειώσεις για το θέμα και από λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος στο μεταξύ αφυπηρέτησε.

Για τα δύο θέματα θα γίνει επιβεβαίωση ή συμπλήρωση των γεγονότων που έχουν καταγραφεί και ακολούθως θα διαβιβασθούν και αυτά στο Γενικό Εισαγγελέα, είπε.

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ακόμη ότι ο όγκος της εργασίας είναι τεράστιος. Ενδεικτικά είπε ότι η έκθεση αυτούσια για το ELA είναι πάνω από 300 σελίδες. Μιλάμε, πρόσθεσε, για πολύ μεγάλο αριθμό πράξεων, σημειώνοντας ότι προσπάθεια μας ήταν να υπάρχει μια πολύ λεπτομερής καταγραφή.

Σε ερώτηση αν υπήρξε αλλαγή στις διαδικασίες μετά από τη θητεία του κ. Ορφανίδη ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που θα καταγραφεί στην έκθεση. Απ` ό,τι αντιλαμβάνομαι, είπε, «υπήρχε κάποια αλλαγή, αλλά δεν είμαι σίγουρος σε ποιο βαθμό υπήρξε».