Μιχαηλίδης: Νέα νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις

Όπως δήλωσε,  Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης μετά από συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος της καινούργιας νομοθεσίας για την εναρμόνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τον Απρίλιο του 2016 στα θέματα δημοσίων συμβάσεων με ευρωπαϊκή οδηγία του Ιανουαρίου του 2014 και ετοιμάζεται από το Γενικό Λογιστήριο.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η νέα νομοθεσία πειλαμβάνει νεόυς  κανονισμούς για τον τρόπο ανάθεσης αλλά και διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων.

Η πρόθεση είναι όπως σε θέματα υψηλού κινδύνου – όπως ανάφερε – που αφορούν αλλαγές και απαιτήσεις κατά την διαχείριση συμβάσεων, όταν αφορούν μεγάλα ποσά, να μην τυγχάνουν διαχείρισης μόνο από τις τοπικές αρχές αλλά να υπάρχει κάποιος έλεγχος και από το κεντρικό κράτος. Τέτοιου είδους απαιτήσεις, πρόσθεσε, αποτελούν συνήθως το παράθυρο μέσω του οποίου μπορεί να υπάρξει διόγκωση δημοσίων συμβολαίων.

Απαντώντας σε σχετική με τα Συμβούλια Αποχετεύσεων ερώτηση και τα τελευταία δημοσιεύματα περί ατασθαλιών, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τα Συμβούλια είναι νομικά πρόσωπα που διαχειρίζονταν πολύ μεγάλα ποσά, ακόμα και εκατοντάδες εκατομμύρια, χωρίς να έχουν τις κατάλληλες δομές για διαχείριση τέτοιων ποσών. Εξήγησε ότι οι δομές αυτές θα έπρεπε να περιλαμβάνουν όχι μόνο την ικανότητα διαχείρισης αλλά και την διεξαγωγή σωστού ελέγχου του τρόπου διαχείρισης. Αυτός ίσως είναι ο λόγος που τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί σε τέτοιου είδους οργανισμούς, είναι πολύ μεγαλύτερα απ` ότι προβλήματα σε διαχείριση δημοσίων έργων από το κεντρικό κράτος, χωρίς να σημαίνει ότι και εκεί δεν υπήρχαν προβλήματα, ανέφερε.

Θα μπουν, ανέφερε, οι κατάλληλες δομές και δικλείδες, ώστε να μην μπορεί να υπάρξουν ευκαιρίες για φαινόμενα που είτε από άγνοια – στον τρόπο διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων – είτε με σκοπό την καταδολίευση, οδηγούσαν σε μεγάλες αυξήσεις στα τελικά ποσά των συμβολαίων, που τελικά βαραίνουν τον καταναλωτή.