Μιχαήλ Γκορμπατσόφ γιόρτασε τα 85α γενέθλιά του και δήλωσε ότι η Ρωσία…

Ο πρώην σοβιετικός πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ο οποίος θα γιορτάσει την Τετάρτη τα 85α γενέθλιά του δηλώνει πεπεισμένος ότι η Ρωσία είναι σε θέση να ξεπεράσει τη βαθιά οικονομική κρίση που διανύει λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων.

Η Ρωσία έχει όλα όσα χρειάζονται για να ξεπεράσει την κρίση αυτή“, επισημαίνει ο Γκορμπατσόφ σε άρθρό του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα της αντιπολίτευσης Novaïa Gazeta.

Η χώρα “επέζησε πολύ χειρότερων εποχών” υπενθυμίζει ζητώντας να “μην προαναγγέλλεται πτώχευση ή καταστροφή” όσον αφορά τη Ρωσία. “Είμαι πεπεισμένος, δεν έχουν χαθεί όλα”, υπογραμμίζει ο Γκορμπατσόφ, πατέρας της περεστρόικας, των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επέσπευσαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης πριν από 25 χρόνια. “Ο κόσμος χρειάζεται τη Ρωσία, η οποία είναι αναντικατάστατη για τη διευθέτηση των μεγάλων προβλημάτων που τίθενται στον πλανήτη”, κυρίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου. Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων του προϋπολογισμού της χώρας. Η ρωσική οικονομία έχει αποδυναμωθεί επίσης εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης σε σχέση με την ουκρανική κρίση.