Μικροπολιτική ή εποικοδομητική αντιπολίτευση;

Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους 2,5 μήνες τα πολιτικά πάθη και οι κομματικές αψιμαχίες έχουν υποχωρήσει δίνοντας τη θέση τους στη σύμπνοια και την συμπόρευση με σκοπό να εξέλθει η χώρα αλώβητη από την κρίση του κορωνοϊού. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι όλα τα νομοσχέδια που έφερε η Κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση και αφορούσαν την οικονομική στήριξη όσων πλήγηκαν από αυτή την κρίση υπερψηφίστηκαν πλην ενός.

Η αντιπολίτευση, σωστά κατ’ εμένα, έλαβε συνειδητά την απόφαση να χαμηλώσει τους τόνους και να επικεντρωθεί στο να περάσουμε όσο το δυνατό πιο ανώδυνα στην επόμενη μέρα. Άλλωστε σε τέτοιες περιόδους η πολιτική πυξίδα δείχνει προς τη ίδια κατεύθυνση. Την έξοδο από τη φουρτούνα και την πλεύση σε ήρεμα νερά.

Φαίνεται όμως ότι αυτή η στάση παρεξηγήθηκε από πολλούς και δη από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα.

Όταν στις 29/03/2020 αποσυρόταν το πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας, κανείς δεν ανέμενε ότι το επόμενο πακέτο θα ερχόταν στις 8/05/2020. 40 ολόκληρες μέρες χρειάστηκε η Κυβέρνηση για να ετοιμάσει ένα πλαίσιο στήριξης, κατά την άποψή της δίκαιο και ολοκληρωμένο. Αλλά η Βουλή πιεστικά έπρεπε σε μια βδομάδα να το μελετήσει, να το επεξεργαστεί και να το υπερψηφίσει. Στην πορεία μάλιστα ο διάλογος και η διαβούλευση αντικαταστάθηκε από το “αυτό είναι το πακέτο και δεν πρόκειται να αλλάξει”. Και όταν τα κόμματα προσπάθησαν μέσα από τροπολογίες να βελτιώσουν αυτό το πλαίσιο, ούτως ώστε να το καταστήσουν δικαιότερο, πιο ισοζυγισμένο και θωρακισμένο από ενδεχόμενες αυθαιρεσίες, το αποτέλεσμα ήταν η απόσυρση του από την Κυβέρνηση.

Και τότε η σύμπνοια και η συμπόρευση έδωσε τη θέση της στην ολομέτωπη επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ακούσαμε για μικροπολιτική, για προεκλογικές σκοπιμότητες και για ιδεολογικές αγκυλώσεις. Ωσάν και κάθε φορά που θα έχουμε εκλογές, ένα χρόνο πριν θα πρέπει να παγώνουν τα πάντα για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να παρεξηγηθεί η στάση και οι απόψεις του οποιουδήποτε κόμματος ως προεκλογικά παιχνίδια. Ωσάν και η άσκηση πολιτικής δεσμεύεται από χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες.

Ακούσαμε βέβαια και το αμίμητο ότι σε τέτοιες στιγμές δεν πρέπει να ανακινούμε άλλα θέματα, όπως είναι η πτώση του Συνεργατισμού και το δεύτερο ταξίδι του Προέδρου στις Σευχέλλες, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω αποκρύφτηκε και διαψεύστηκε κατηγορηματικά με τον πιο επίσημο τρόπο ενώπιον της Βουλής.

Η θεματολογία στην πολιτική δεν εξαντλείται σε ένα θέμα κάθε φορά. Και όσο και αν συμφωνούμε ότι πάντοτε πρέπει να γίνεται ιεράρχηση της σοβαρότητας και της προτεραιότητας των θεμάτων που χρήζουν συζήτησης, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα θα μπαίνουν κάτω από το χαλί επειδή κάτι τέτοιο βολεύει κάποιους.

Αν μη τι άλλο το γεγονός ότι σήμερα έχουμε μπροστά μας ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, που κατά την κυβερνητική παράταξη είναι κατά πολύ καλύτερο από το προηγούμενο, δείχνει ότι οι όποιες ενστάσεις και διαφωνίες εκφράστηκαν, αναφορικά με το αποσυρθέν νομοσχέδιο, ήταν απόλυτα δικαιολογημένες. Θα φανεί βέβαια στην πορεία αν και αυτό το πακέτο στηρίζει αυτούς που πρέπει και επιλύει συνολικά και στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα προβλήματα όλων των επηρεαζόμενων κοινωνικών στρωμάτων.

Καταληκτικά, δεν είναι τώρα η ώρα για διεκδίκηση της πατρότητας οποιωνδήποτε σχεδίων ή πακέτων οικονομικής βοήθειας για να λαμβάνουμε το χειροκρότημα των πολιτών, ούτε η ώρα για έριδες και τσακωμούς. Αλλά αυτό που για κάποιους χαρακτηρίζεται ως μικροπολιτική και προεκλογικές σκοπιμότητες εμείς το χαρακτηρίζουμε ως εποικοδομητική αντιπολίτευση.

Ανδρέας Πασιουρτίδης
Βουλευτής Λάρνακας
ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις