Μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου δώρισε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο Προκόπης Παυλόπουλος

Μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου δώρισε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο Προκόπης Παυλόπουλος, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού για την ελληνικότητα της Μακεδρονίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το Στρασβούργο, υπογράμμισε την αρχή της αλληλεγγύης, ως υποχρέωση όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ιδίως της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων όπως είναι το προσφυγικό, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέντρο Άγκραμουντ.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί και πρέπει να δείξει τον δρόμο, ότι δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των δικαιωμάτων», σημείωσε ο Παυλόπουλος, ο οποίος, μιλώντας εξάλλου στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών, τόνισε την ανάγκη «να υπερασπισθούμε την Ευρώπη από τον εφιάλτη της παρακμής». Υπενθύμισε τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και επισήμανε ότι η Ελλάδα αγωνίζεται με συνέπεια και με υποδειγματική αλληλεγγύη έναντι των εταίρων της, για την εκπλήρωση του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

Πριν από την επίσκεψη στο Ινστιτούτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με Έλληνες βουλευτές που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ προηγουμένως είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γκουίντο Ραΐμόντι,τον Έλληνα δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο και τον γραμματέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ρόντερικ Λίντελ.

Μιλώντας τέλος, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εστίασε στο Κυπριακό. Όπως είπε, η οποιαδήποτε λύση για το πρόβλημα, «πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο», διαμήνυσε πως Ελλάδα και Κύπρος είναι έτοιμες να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος και χαρακτήρισε το Κυπριακό «ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα».