Μια νυκτερινή βόλτα στη χώρα των χρυσών διαβατηρίων

Του Γιώργου Περδίκη*

Δόθηκε λοιπόν στη δημοσιότητα η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών.

Ακούσαμε όλους να μιλούν για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Εκτός βέβαια από τον original υποψήφιο ο οποίος φρόντισε (τυχαία άραγε;) να λείπει σε διεθνή αποστολή. Όλοι ζητούν έρευνα και τιμωρία. Ακόμα κι όσοι συμμετείχαν στο σκάνδαλο. Ακόμα κι όσοι μας είπαν «προδότες» γιατί τολμήσαμε να αμφισβητήσουμε την χρησιμότητα του προγράμματος πολιτογράφησης επενδυτών, την αξιοπιστία του, την συμβατότητα του με το κράτος δικαίου κοκ.

Το λιγότερο που έχω να ρωτήσω είναι: «πού ήταν όλοι αυτοί όταν θα έπρεπε να μιλήσουν;». Τώρα – καλώς βέβαια – όλοι αυτοί οι πολύ σημαντικοί και σπουδαίοι άνθρωποι έχουν λόγο, εισηγήσεις και προτάσεις, οι περισσότερες των οποίων ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν όπως έχουν σήμερα τα πράγματα.

Όσοι όντως διάβασαν τις περίπου 200 σελίδες της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ίσως να μην τους διέφυγε μια λιτή αναφορά στη σελίδα 26: «Τον Φεβρουάριο και Ιούνιο του 2019, ο τότε Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Βουλευτής κ. Γιώργος Περδίκης, ζήτησε από την Υπηρεσία μας να διερευνήσει το θέμα της παραχώρησης της Κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές. Λόγω του γεγονότος ότι το θέμα επηρέαζε σημαντικά τα δημόσια οικονομικά και προβάλλονταν ισχυρισμοί για προβλήματα στην εφαρμογή του Προγράμματος, αποφασίσαμε τον Ιούλιο του 2019 να προβούμε σε σχετικό έλεγχο ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος».

Ως αποτέλεσμα η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέδωσε στις 31/1/2020 την έκθεση ΥΠΕΣ/01/2020 η οποία έτυχε ευρείας δημοσιότητας και συζητήθηκε και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου.

Έχουν περάσει ήδη πέντε χρόνια, έχουν έρθει τα πάνω κάτω (ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera) κι εγώ βλέπω ότι η υποκρισία έρχεται να σκοτώσει την τελευταία ελπίδα που είχα ότι «δεν μπορεί, κάτι θα αλλάξει». Όταν βλέπω πολιτικούς που με έστησαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου – με πρωταγωνιστή τον κύριο «This is Cyprus» – ή άλλους που απλώς τότε σιωπούσαν, να τολμούν σήμερα να παρουσιάζονται ως ζηλωτές της τιμωρίας των ενόχων του σκανδάλου στο οποίο οι ίδιοι συμμετείχαν ή προσπάθησαν να συγκαλύψουν, λέω «καληνύχτα Κεμάλ», κλείνω