Μιανμάρ-πραξικόπημα: «Κλείνει» τα social media η χούντα – Χιλιάδες διαδηλώνουν…

Εκατοντάδες πολίτες της Μιανμάρ, περίπου χίλιοι σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, διαδηλώνουν σήμερα στη Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, κατά του πραξικοπήματος που ανέτρεψε στην αρχή της εβδομάδας την Αούνγκ Σαν Σου Κι.

«Κάτω η στρατιωτική δικτατορία, ζήτω η δημοκρατία», φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας κόκκινες σημαίες, στο χρώμα του κόμματος της Αουνγκ Σαν Σου Κι, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της Δευτέρας.

Μπροστά στο διογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας, η χούντα γενίκευσε σήμερα τον αποκλεισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνοντας σ’ αυτόν το Twitter και το Instagram.

Μερικές ημέρες μετά τον προσωρινό αποκλεισμό του Facebook, οι αρχές διέταξαν τους παρόχους πρόσβασης στο Ίντερνετ να εφαρμόσουν την τελευταία απαγόρευση «μέχρι νεωτέρας», ανακοίνωσε η νορβηγική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Telenor Asa.

«Χάσαμε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και χρειαζόμαστε επειγόντως δημοκρατία», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter. «Παρακαλούμε ακούστε τη φωνή της Μιανμάρ».

Ο αρχηγός του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ κατέλαβε τη Δευτέρα την εξουσία ισχυριζόμενος πως έγινε νοθεία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου τις οποίες είχε κερδίσει με σαρωτική νίκη ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία της Σου Κι. Η εκλογική επιτροπή απέρριψε τις κατηγορίες του στρατού.

Το πραξικόπημα καταδικάσθηκε διεθνώς, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητάει την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και την Ουάσινγκτον να εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει στοχευμένες κυρώσεις.

Ο ΟΗΕ είχε χθες, Παρασκευή, την πρώτη επαφή του με τις ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ μετά την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επανέλαβε τις εκκλήσεις για την απελευθέρωση αξιωματούχων που έχουν συλληφθεί.

«Σήμερα η ειδική απεσταλμένη μας είχε μια πρώτη επαφή στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε με σαφήνεια τη θέση μας στον αναπληρωτή στρατιωτικό διοικητή», δήλωσε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους.

«Η Κριστίν Σρανέ Μπιργκενέ, μια ελβετή διπλωμάτης, ήρθε επίσης σε επαφή και με άλλες χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Γκουτέρες προσθέτοντας: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενωθεί η διεθνής κοινότητα ώστε να δημιουργήσει τις συνθήκες για να ακυρωθεί αυτό το πραξικόπημα».

Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε το πραξικόπημα «εντελώς απαράδεκτο», όμως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την Πέμπτη μια πιο ήπια γραμμή, ζητώντας την απελευθέρωση των κρατουμένων, αλλά χωρίς να καταδικάσει επίσημα το πραξικόπημα, καθώς οι Κινέζοι και οι Ρώσοι ήταν αντίθετοι σε μια τέτοια καταδίκη.

Στο μεταξύ, ο Σον Τέρνελ, ένας Αυστραλός που είναι οικονομικός σύμβουλος της Αούνγκ Σαν Σου Κι, ανέφερε σήμερα σε μήνυμά του προς το Ρόιτερς πως έχει τεθεί υπό κράτηση.

«Φαντάζομαι ότι θα το ακούσετε σύντομα, αλλά έχω τεθεί υπό κράτηση», δήλωσε. «Με κατηγορούν για κάτι, αλλά δεν είμαι σίγουρος για τι. Είμαι γερός και δυνατός και δεν είμαι ένοχος για τίποτε», δήλωσε μ’ ένα χαμογελαστό emoji.

Στη συνέχεια δεν κατέστη δυνατή νέα επαφή μαζί του.

Η πρόσβαση στο Ίντερνετ έχει διακοπεί σε όλη τη χώρα

Η πρόσβαση στο Ίντερνετ έχει διακοπεί στη Μιανμάρ σε εθνική κλίμακα, ανακοίνωσε σήμερα μια οργάνωση που παρακολουθεί το διαδίκτυο, ενώ χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το πραξικόπημα της περασμένης Δευτέρας που ανέτρεψε την κυβέρνηση.

Η οργάνωση NetBlocks Internet Observatory ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter πως τα δεδομένα του διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο δείχνουν πως η συνδεσιμότητα έχει πέσει στο 54% των συνηθισμένων επιπέδων και μαρτυρίες αναφέρουν πως έχουν κλείσει τόσο οι κινητές υπηρεσίες δεδομένων όσο και οι ευρυζωνικές συνδέσεις (wifi).

Η πρόσβαση στο Twitter και το Instagram έχει σαφώς περιορισθεί από χθες, Παρασκευή, σε μια προσπάθεια φίμωσης των διαμαρτυριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι ετικέτες (hashtags) #WeNeedDemocracy (Χρειαζόμαστε δημοκρατία), #HeartheVoiceofMyanmar (Ακούστε τη φωνή της Μιανμάρ) και #Freedomfromfear (Ελευθερία από τον φόβο) χρησιμοποιήθηκαν εκατομμύρια φορές.

Ο νορβηγικός όμιλος Telenor, μια από τις κύριες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη Μιανμάρ, επιβεβαίωσε πως οι αρχές έχουν διατάξει τον αποκλεισμό αυτών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «μέχρι νεωτέρας».

«Ανησυχούμε βαθιά» γι’ αυτή τη διαταγή που πλήττει «το δικαίωμα των ανθρώπων να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Twitter.

Ο στρατός είχε διατάξει δύο ημέρες νωρίτερα να εμποδίζεται η πρόσβαση στο Facebook, που αποτελεί το κύριο εργαλείο επικοινωνίας για εκατομμύρια κατοίκους της Μιανμάρ.

Τα δίκτυα αυτά «προκαλούν παρεξηγήσεις στο κοινό», δικαιολόγησε τις απαγορεύσεις το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών σε έγγραφό του που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη λογοκρισία, πολίτες της Μιανμάρ στρέφονται στα VPN που επιτρέπουν να παρακάμπτονται οι γεωγραφικοί περιορισμοί.