Μη κρυπτογραφημένος ο πυρήνας του iOs 10

Το νέο iOs 10 της Apple  πρόσφατα έγινε πρωτοσέλιδο μετά την αποκάλυψη του MIT Technology Review ότι η εταιρεία είχε αφήσει τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος του κινητού χωρίς κρυπτογράφηση.

Ναι, η πρώτη προεπισκόπηση προγραμματιστής του iOS 10 που κυκλοφορήσει στο WWDC έχει μη κρυπτογραφημένη πυρήνα!

Πολλοί από τους χρήστες εξεπλάγησαν αρκετά και επέθεσαν η Apple είχε κάνει ένα λάθος, αφήνοντας χωρίς κρυπτογράφηση τον πυρήνα στο iOS 10, και ως εκ τούτου, θα επανέλθει στην επόμενη beta έκδοση του λειτουργικού συστήματος.

Ωστόσο, η Apple κατάφερε να επιβεβαιώσει όλους ότι η εταιρεία άφησε το iOS 10 πυρήνα χωρίς κρυπτογράφηση εκ προθέσεως, καθώς η προσωρινή μνήμη του πυρήνα δεν περιέχει καμία κρίσιμη ή ιδιωτικής πληροφορία για τους χρήστες.

Στο iOS, ο πυρήνας είναι υπεύθυνος για πράγματα, όπως είναι η ασφάλεια και για το πώς οι εφαρμογές είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση τα τμήματα ενός iPhone ή iPad.

Αλλά, γιατί η Apple να το κάνει αυτό?

Όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Apple στους TechCrunch:

“Γιατί αφήνοντας χωρίς κρυπτογράφηση τον πυρήνα του iOS 10, η εταιρεία ήταν σε θέση να βελτιστοποιήσει την απόδοση του λειτουργικού συστήματος, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια”

Ο πυρήνας είναι η καρδιά του κάθε λειτουργικού συστήματος. Η Apple πάντα κρατούσε τον πυρήνα κάτω από διάφορα στρώματα προστασίας σε προηγούμενες εκδόσεις του iOS, αφήνοντας τους προγραμματιστές καθώς και τους ερευνητές στο σκοτάδι.

Έτσι, ο μη κρυπτογραφημένος πυρήνας θα μπορούσε να βοηθήσει τους προγραμματιστές και τους ερευνητές ασφαλείας να εξετάσουν πιο προσεκτικά τον κωδικό του και να βρουν που υπάρχουν κενά ασφαλείας. Άλλωστε, όσοι περισσότεροι ψάχνουν για λάθη, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ανακαλύψουν και να επιδιορθώσουν τα προβλήματα.

Η MIT Technology Review επεσήμανε επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει τις κυβερνητικές και νομικές υπηρεσίες από το να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία για να σπάσουν τις κλειδωμένες iOS συσκευές, όπως έκανε το FBI για να χακάρει το iPhone του σκοπευτή San Bernardino.