Μη βιώσιμο το κυπριακό χρέος, γράφουν οι Financial Times

Ως το πιο ακριβό στην ιστορία, σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της χώρας, χαρακτηρίζει  το blog των Financial Times, Alphaville ,το χρέος της Κύπρου, εφιστώντας την προσοχή στον τρόπο υπολογισμού της βιωσιμότητάς του. 

Από τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έθεσε ως όρο για την συμμετοχή στις διασώσεις κρατών, την ύπαρξη μιας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους, τα προγράμματα αυτά «θα έπρεπε να είναι στη θεωρία αρκετά αντικειμενικά…Στην πραγματικότητα όμως (οι αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους) έχουν γίνει φαντασιώσεις που ετοιμάζονται στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο με τους σχεδιαστές των πακέτων οικονομικής βοήθειας να τοποθετούν ιδιωτικοποιήσεις και προβλέψεις ανάπτυξης στις αναλύσεις λες και είναι στρατηγοί που μετακινούν φανταστικά στρατεύματα σε ένα χάρτη», επισημαίνει το Alphaville.

Αναφέρει ως παράδειγμα τις λανθασμένες προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα και την παραδοχή στελεχών του ΔΝΤ ότι έγινε λάθος στον υπολογισμό του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα διότι δεν υπολόγισαν το μέγεθος της ύφεσης συνεπεία των σκληρών μέτρων λιτότητας.

Το blog επικαλείται τον έγκυρο οικονομολόγο-αναλυτή Γκάμπριελ Στερν ο οποίος, θεωρεί ότι το κυπριακό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, καθώς θα ανέλθει 19,116 δις ευρώ, σε αντίθεση με πρόβλεψη του κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών που εκτιμά ότι με ρυθμό ανάπτυξης 4,5% από το 2016 και εντεύθεν θα φτάσει στα 22,549 δισ. ευρώ.