Μητσόπουλος: Επαφές για τα προβλήματα στο FIR Λευκωσίας

Το ζήτημα της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας σε σχέση με το FIR Λευκωσίας θα θέσει η Κύπρος επί τη ευκαιρία διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, σήμερα και αύριο.

Το Συνέδριο, υπό τον τίτλο “Aviation Safety in the Turbulence of the current economic crisis”, διοργανώνει το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων, που εδρεύει στην Κύπρο και σε αυτό συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής του EUROCONTROL, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου ICAO.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος θα έχει σήμερα στις 7.30μμ στο χώρο του συνεδρίου, κοινή συνάντηση με τους εκπροσώπους διεθνών οργανισμών για να τους ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με την Τουρκία όσον αφορά θέματα πολιτικής αεροπορίας.

Σε δηλώσεις του το πρωί, μετά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος είπε ότι το Συνέδριο είναι μια «εξαιρετική ευκαιρία» για την Κύπρο να θέσει τα ζητήματα που εγείρονται και την απασχολούν άμεσα, από τις έκνομες και παράνομες συμπεριφορές της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί το FIR Λευκωσίας και παρακωλύει και παρεμποδίζει διαρκώς τις πτήσεις που διεξάγονται μέσω του FIR Λευκωσίας, επιδιώκοντας να δημιουργήσει νέα νομικά τετελεσμένα και δημιουργώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στα θέματα ασφάλειας των πτήσεων.

Ο Υπουργός είπε επίσης πως το Συνέδριο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο να αναδείξει τη στρατηγική της σημασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως μιας χώρας που ενώνει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς επίσης και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πτήσεων και την ανάπτυξη των αερομεταφορών.

Ο κ. Μητσόπουλος συνεχάρη το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων για την πολύ σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, πρωτοβουλία σύγκλησης του Συνεδρίου στην Κύπρο.