Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές…

Την σταθερή βούληση για εξάντληση της τετραετίας με συνέχιση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην σεναριολογία που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και το σύνολο των αρχηγών της αντιπολίτευσης περι προεκλογικού Σεπτεμβρίου υπογράμμισε «Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν. Σας ξαναλέω, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά την δουλεία της. Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια όπως λέτε. Υπάρχει νομοθετικός όγκος που έρχεται τους επόμενους μήνες στη Βουλή. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Όμως σας το λέω κ. Τσίπρα, θα διαψευστείτε πανηγυρικά».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του εξήγγειλε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις από 1.1.2023 προανήγγειλε. «Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς να απειλεί την δημοσιονομική ισορροπία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στη δευτερολογία του πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Αναλυτικά, όσα είπε:

«Κ. Βαρουφάκη αν πιστεύετε ότι κοιμάμαι και ξυπνάω έχοντας την έγνοια αν θα μπείτε στη Βουλή έχετε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας. Εχω πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθώ.

Αναφερθήκατε στην περίοδο του 2015 και εσείς και ο κ. Τσίπρας. Σας κυνηγούν ερινύες γι αυτό το καταστροφικό εξάμηνο. Δεν έχετε την ίδια άποψη για το τι προηγήθηκε του καταστροφικού σας δημοψηφίσματος. Ας φρεσκάρουμε την μνήμη σας για το τι έγινε τους έξι μήνες. Προκαλέσατε εκλογές ρίχνοντας την κυβέρνηση Σαμαρά συμπράττοντας με την Χρυσή Αυγή.

Μας είπατε σήμερα κ. Τσίπρα ότι η χώρα είχε χρεοκοπήσει από το 2014. Αν είναι έτσι γιατί ρίξατε την κυβέρνηση υποσχόμενος το τέλος του μνημονίου με ένα άρθρο και ένα νόμο;

Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί γιατί υποχωρήσατε και δεν τιμήσατε εκείνο που ο κ. Βαρουφάκης νόμιζε ότι ψήφισε ο Ελληνικός λαός.

Πήγατε μετά από 14 ώρες υπερήφανης διαπραγμάτευσης να μας φέρετε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Γιατί είστε υπερήφανος κ. Τσιπρα; Για τα ψεματα που είπατε στον ελληνικό λαό; Για το 3ο μνημόνιο που φέρατε βυθίζοντας σε ύφεση την ελληνική οικονομία όταν παντού στην Ευρώπη έτρεχε ανάπτυξη;

Τι ακριβώς θυμούνται οι Έλληνες από την τετραετή διακυβέρνησή σας; Για να δούμε στα καφενεία που επικαλείστε τι λένε και τι θυμούνται. Οι τραυματικές εμπειρίες των δικών σας ημερών δεν έχουν σβήσει. Όταν υπενθυμίζετε αυτή την περίοδο οι ψηφοφόροι κάνουν μια προβολή. Λένε «λες να μας ξανατύχει αυτό που πάθαμε. Λες να μας ξανακυβερνήσουν αυτοί οι δύο;».

Επικαλείστε μια περίοδο που υπήρξε τραυματική και διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Να θυμίσω τι έλεγε ο κ. Μελανσόν για εσάς προσωπικά κ. Τσίπρα; Ολους τους εξαπατήσατε και εσείς θέλετε να είστε υπερήφανος. Δικαίωμά σας.

Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογες και πότε θα γίνουν. Σας ξαναλέω: εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας αλλά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών πράγματι θα δούμε τι θυμόμαστε από την 4ετία Τσίπρα: φόρους, περικοπεπς στις συντάξεις καιι ψέματα.

Για εμάς θα πει ο λαός ότι μειώσαμε την ανεργία, μειώσαμε τους φόρους, εξοπλίσαμε την χώρα, φυλάξαμε τα σύνορα, στηρίξαμε την κοινωνία

Επειδή για ακόμα μια φορά μας είπατε το καλά που τα κάνατε τα 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε, υπάρχει ένα καταλυτικό επιχείρημα: αν τα κάνατε τόσο καλά γιατί σας καταψήφισε 3 φορές ο λαός και έδωσε αυτοδυναμία στην ΝΔ; Δεν εμπιστεύεστε την κρίση του λαού; Ήταν τα ΜΜΕ που προέβαλαν μια άλλη εικόνα και ξεγελάστηκε ο λαός;

Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά την δουλεία της. Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια. Υπάρχει νομοθετικός όγκος που έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Θα διαψευστείτε πανηγυρικά κ. Τσίπρα

Μου κάνει εντύπωση γιατί η συζήτηση θα ήταν προνομιακό σας πεδίο αφιερώσατε 10 λεπτά να αντικρούσετε τα δικά μου επιχειρήματα και 30 για να μιλήσετε για εξωτερική πολιτική, την Novartis και άλλα. Ίσως γιατί δεν μπορείτε να αντικρούσετε την αλήθεια.

Κύριε Τσίπρα θεωρήσατε ότι υπέστημεν Βατερλό στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί είπατε μίλησα σε άδεια αίθουσα. Αυτή είναι η φωτογραφία από την δική σας ομιλία. Τρεις και ο κούκος είναι αυτό. Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς όταν πάνε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο η συμμετοχή ευρωβουλευτών είναι περιορισμένη. Αυτό είναι θέμα που πρέπει να το δει το προεδρείο του Ε.Κ.

Ενδιαφέρουσα και η αναφορά σας στον Οργουελ. Ο Όργουελ ήταν συγγραφέας που ενώ ξεκίνησε ως αριστερός, πήγε να πολεμήσει στον εμφύλιο Ισπανίας. Εγραψε όμως και την φάρμα των ζώων που αποτέλεσε μνημείο καταδίκης του αριστερόστροφου ολοκληρωτισμού.

Το πόσο σοσιαλιστές είστε, είναι άλλο ερώτημα που θα το κρίνει η ιστορία. Είστε τόσο μορφωμένος κ. Τσακαλώτο (απάντησε σε σχολιασμό του Τσακαλώτου από τα έδρανα) που την αστική σας καταβολή δεν την αντέχει ούτε το κόμμα σας. Λίγη λιγότερη αλαζονεία δεν θα έβλαπτε.

Αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις και να κρατήσει σταθερά το τιμόνι χώρας, καθώς πρέπει να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά, φοβάμαι ότι σε αυτό το δίλημμα ξεκινάτε από μειονεκτική θέση αναφορικά με το πως αντιλαμβάνεται η κοινωνία τις επιτυχίες της δικής μας κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία και ακολουθούσαμε την προτροπή σας θα ήμασταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία. Υποδείξτε μου μια ακόμα. Σε αυτή την περίπτωση πιστεύετε ότι θα ήμασταν πιο κοντά στο στρατόπεδο του δυτικού κόσμου της Ουκρανίας ή του Πούτιν; Ποιος θα χαιρόταν σήμερα αν υπήρχε μια χώρα του ΝΑΤΟ που δεν θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι σε μια απροκάλυπτη επίθεση ενός επιθετικού γείτονα. Μέσα από την λογική επιτήδιου ουδέτερου θέλετε να εξισώσετε τον θύτη με το θύμα και να μας τοποθετήσετε στην λάθος πλευρά της ιστορίας. Όχι. Η Ελλάδα είναι πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο και με τον αμυνόμενο.είμαστε με τις συμμαχίες μας Είμαστε ξεκάθαροι στην θέση μας και έχουμε λόγους γι αυτίο. . Πάνω στην περιπέτεια Ουκρανίας μπορεί να προβάλλονται άλλες φαντασιώσεις άλλων δυνάμεων οι οποίες στην περίπτωση που επικρατήσει η Ρωσία να πάρουν θάρρος και να επιδιώξουν να κάνουν τα ίδια. Είμαι σαφής στο τι αναφέρομαι.

Είπατε κ. Τσίπρα ότι η χώρα βγήκε ζημιωμένη από την Διάσκεψη Κορυφής στην Μαδρίτη. Τι αποφασιστηκε; Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε υπέρ της διεύρυνσης ή κατά; Αν εσείς ήσασταν πρωθυπουργός τι θα ψηφίζατε;

Γιατί αποτελεί ήττα η ρητή αναφορά για σεβασμό εδαφικής ακεραιότητας; Τι κέρδισε η Τουρκία που ανέκρουσε πρύμναν και πήρε πίσω το Βετο με τι αντάλλαγμα;

Μιλάτε υποθετικά για πωλήσεις αεροσκαφών παραγνωρίζοντας ότι αυτή είναι μακρά διαδικασία. Σήμερα το Κογκρέσο εξέφρασε αρνητική άποψη.

Αν η Ελλάδα ήταν τόσο χαμένη και τόσο κερδισμένη η Τουρκία, πώς να εξηγήσω την ωμή παρέμβαση του Ερντογάν που είπε να μην ψηφίσει ο λαός τον Μητσοτάκη;

Να ακούσω παρότρυνσή σας να είμαστε όλοι ενωμένοι στα εθνικά θέματα. Πρώτος εγώ το ζήτησα. Πού ήσασταν όταν δεν ψηφίζατε τις αμυντικές δαπάνες; Πού ήσασταν όταν συγκροτούσαμε αυτό το μέτωπο και δεν ψηφίζατε την ελληνογαλλική συμφωνία. Ήσασταν απόντες. Η άποψή σας εκφράστηκε από τον εξάδελφό σας ότι για εσάς δεν είναι αυτοσκοπός η άμυνα της χώρας. Για εμάς είναι. Εστω και καθυστερημένα, καλώς ήρθατε αλλά θα σας παρακαλέσω αυτά να μην μένουν σε κενά λόγια αλλα και με αντίστοιχες πράξεις εντός του κοινοβουλίου».

Για την υπόθεση της Novartis, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πάμε να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Δύο κορυφαίοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ στενοί συνεργάτες σας, οδηγούνται στο ειδικό δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα. Με την ατιμωτική τιμωρία ότι παρέβησαν τα καθήκοντά τους. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη με σκοπό να στοχοποιηθούν χωρίς στοιχεία στοιχεία πολιτικά πρόσωπα. Να δούμε τι λέει το βούλευμα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με το βούλευμα άσκησε πίεση στην κα Ράικου, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ο ίδιος γνώριζε.

Ο άνθρωπος στον οποίο είχατε αναθέσει την προώθηση της διαφάνειας, είπε στην κα Ραικου, «κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου». Ωραίο μπουμπούκι διαλέξατε για αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης.

Πάρτε τα. Να τα χαίρεστε. Να χαίρεστε τους υπουργούς σας οι οποίοι παραπέμπονται σε βαθμό κακουργήματος στο ειδικό δικαστήριο.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας κατηγορείται για παρεμβάσεις στο χώρο της ενημέρωσης μέσα από μια διαδικασία η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική. Κι εσείς καμαρώνετε γιατί ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται με λιγότερες κατηγορίες. Όντως. ‘Αρα τι είναι ολίγον έγκυος; Ολίγον ένοχος; Μιλάμε για άνθρωπο που φαίνεται ότι είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό. Και έρχεστε να πανηγυρίσετε και να πείτε ότι κατέρρευσε η σκευωρία.

Εσείς ήρθατε εδώ κ. Τσίπρα, κρεμάσατε δέκα πολιτικούς αντιπάλους στα μανταλάκια. Η εισαγγελέας αρχειοθέτησε 9 από τις 10 υποθέσεις. Μιλήσατε για συγνώμη. Εσείς στον κ. Πικραμένο ζητήσατε συγνώμη; Ναι, κ. Τσίπρα πολιτική σκευωρία του χειροτέρου επιπέδου ήταν αυτή που στήθηκε από εσάς.

Θα συγκροτηθεί ειδικό δικαστήριο και στο εδώλιο θα κάτσει το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα, αυτή η σκοτεινή περίοδος που επιχειρήσατε να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας. Τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία επιχειρήσατε να κατηγορήσατε έχουν αποδοθεί ως αθώοι.

Τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε ότι θα μας πάτε μέχρι τέλους; Θα με βάλετε φυλακή; Όλους; Μάλιστα. Τη δεύτερη φορά ε; Κύριε Τσίπρα δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά διότι η πρώτη φορά υπήρξε τόσο τραυματική και ο κόσμος έχει και μνήμη και κρίση. Γιατί αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία».

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού

Νωρίτερα, ανοίγοντας την συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τα βασικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από το 2019 προκειμένου να στηρίξει την μεσαία τάξη, τους ευάλωτους και τις επιχειρήσεις ενώ παράλληλα υπενθύμισε την φοροκαταιγίδα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.

«Παραδώσατε την ανεργία στο 17% και την ρίξαμε στο 12%» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για να προσθέσει «Παραδώσατε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι στα 713 ευρώ. Στην εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε με το ζόρι 10 χιλ νέες θέσεις ετησίως και σήμερα είναι πάνω από 30.000. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε την μεσαία τάξη και εμείς μειώσαμε πάνω από 30 φόρους. Κάνατε 17 περικοπές συντάξεων και εμείς μόνο αυξήσεις. Εμείς νομοθετήσαμε τα 2 χιλ ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα».

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης

Από τα πρώτα λεπτά δε ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στο δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες και τους συνταξιούχους που έκλαιγαν στα πεζοδρόμια. Πολλές φορές είπε ότι «έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει αυτό» (απαριθμώντας τι έχει κάνει η κυβέρνησή του), απευθυνόμενος τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεων είναι ο πολίτης όχι γενικά και αόριστα ο λαός, «η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους». «Δεν ήταν εύκολα, ούτε αυτονόητα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας τις εθνικές προκλήσεις και την υγειονομική κρίση, λέγοντας πως όλα αυτά «από προκλήσεις έγιναν ευκαιρία». Σημείωσε τις προσλήψεις που έγιναν για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια την εκπαίδευση, στάθηκε στις επενδύσεις, στην εθνική θωράκιση και εστίασε στην κοινωνική πολιτική.