Μητσοτάκης: Οι δύο Κυβερνήσεις βρίσκονται πάντοτε σε συντονισμό για τις εξελίξεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα στο εξωτερικό, μετά την επανεκλογή του.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έτυχε επίσημης υποδοχής με στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τιμές.

Έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου και του Πρωθυπουργού η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα.

Κατά την κατ΄ιδίαν συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είπε ότι «είναι με μεγάλη χαρά που σε καλωσορίζω στην Κύπρο μετά τη μεγαλειώδη σου επανεκλογή».

Πρόσθεσε ότι «είμαι σίγουρος ότι η εξαιρετική μας συνεργασία θα συνεχιστεί, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Σήμερα μέσα από τις διαβουλεύσεις που θα έχουμε είμαι σίγουρος ότι θα ανακοινώσουμε και κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, ενέργειες που αποδεικνύουν αυτή την έντονη μας πεποίθηση για περαιτέρω συνεργασία», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι «η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο δεν είναι μόνο συμβολικής σημασίας, αλλά ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχουμε ενώπιον μας, προσβλέπω στη συζήτηση που θα γίνει και κατ΄ιδίαν και με τις αντιπροσωπείες, ώστε να δούμε πώς μέσα από τις κοινές μας δράσεις, Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν στην πράξη αυτό που πραγματικά επιθυμούμε, να είμαστε πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Είμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και θέλουμε να εργαστούμε με όλους τους γείτονες μας, χωρίς να εξαιρούμε κανένα απολύτως, φτάνει να εργαζόμαστε με μια θετική προσέγγιση και πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πολύ δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις πυρκαγιές.

Σημείωσε ότι το πρώτο επίσημο διμερές ταξίδι γίνεται πάντοτε στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι οι συγκυρίες παρουσιάζουν νέες προκλήσεις, αλλά και νέες ευκαιρίες.

Πρόσθεσε ότι «η συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων είναι άριστη και θα επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε ακόμα πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο με το οποίο συνεργαζόμαστε για τα εξωτερικά φλέγοντα και σημαντικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε ένα άλλο σημαντικό εύρος θεμάτων που απαιτούν ακόμα καλύτερο συντονισμό».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε, επίσης, ότι οι δύο Κυβερνήσεις βρίσκονται πάντοτε σε συντονισμό για τις εξελίξεις, και για τις σημαντικές αποφάσεις και για συζητήσεις που θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΗΕ, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο αποτελούν κεκτημένο από το οποίο ποτέ δεν θα κάνουμε πίσω.

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών υπό μορφή γεύματος εργασίας.