Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζεται στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζεται στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε το μήνυμα στην  Ευρώπη για την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του προσφυγικού και μετανστευτικού, με την ύπαρξη ενός κοινού πλαισίου ασύλου και προστασίας των εξωτερικών συνόρων.

«Πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα μας, πρέπει να υπάρξει περισσότερος επιμερισμός και την ίδια ώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ριζική αιτία του προβλήματος, που είναι η πόλεμος καθώς και η φτώχεια σε σημαντικά μέρη του κόσμου» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια του συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ζάγρεμπ.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την ‘Αγκυρα ότι χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως εργαλείο για διεθνή πίεση και διαμήνυσε πως πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζεται σε αυτό το ζήτημα. «Η πρόσφατη σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων που περνούν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτικό ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται ως εργαλείο για διεθνή πίεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως «είναι ώρα για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για περισσότερο ειλικρινή διάλογο». Επίσης, τόνισε πως η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή και κάλεσε την Άγκυρα να εκπληρώσει το μερίδιο της από τη Συμφωνία.

Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να προσποιείται ότι το μεταναστευτικό ζήτημα επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα». Σε αυτό το πλαίσιο, αντέτεινε πως ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι «τώρα θλιβερά ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» και υπογράμμισε: «Ένα κοινό πλαίσιο ασύλου και προστασίας των συνόρων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Οι Έλληνες έχουμε κάνει περισσότερα από το μερίδιο που μας αναλογεί».

Επίσης, επανέλαβε το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της και ότι ως χώρα πρώτης εισόδου δεν μπορεί και δεν πρέπει μόνη της να σηκώσει το βάρος των μεταναστευτικών ροών.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «προβληματικό» κράτος- μέλος για τα προβλήματα της Ευρώπης. «Είναι ένα κράτος με αυτοπεποίθηση, με μια σταθερή κεντροδεξιά κυβέρνηση, έτοιμη να αγκαλιάσει τις ευκαιρίες του μέλλοντος» σημείωσε και προσέθεσε: «Έχουμε νικήσει τους λαϊκιστές, τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά. Έχουμε εκριζώσει την άκρα δεξιά, δεν είναι πλέον στο Κοινοβούλιο».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας την ανάγκη το ΕΛΚ να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για τη λήψη υπεύθυνων περιβαλλοντικών πολιτικών. «Εάν θέλουμε να εφαρμόσουμε επιτυχείς κλιματικές πολιτικές πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χαμένοι από τη μετάβαση θα πρέπει να προστατευτούν» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έχουμε πάρει την τολμηρή απόφαση στην Ελλάδα να κλείσουμε όλες τις λιγντικές μονάδες έως το 2028».