Μητσοτάκης: Ας το κάνουμε όπως ο Μακρόν

Με το Μακρόν ως…πυξίδα θα πορευτεί η ΝΔ από εδώ και πέρα, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αρχικά δηλώσει οπαδός του κεντροδεξιού υποψήφιου Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος απέτυχε να περάσει στο δεύτερο γύρο. Μιλώντας στους βουλευτές της ΝΔ ο Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η νίκη Μακρόν δείχνει την ετοιμότητα της κοινωνίας να επιβραβεύσει την τόλμη και την ειλικρίνεια, καθώς και το θάρρος των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων να ηγηθούν χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ «να πάρουμε αυτό το δίδαγμα και να γίνουμε και εμείς οι φορείς της ανανέωσης που έχει ανάγκη η Ελλάδα.» Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ για αφήγημα απάτης και ψεύδους, όχι μόνο όσον αφορά στις υποσχέσεις για σκίσιμο των μνημονίων και πατάξη της διαπλοκής, αλλά και όσον αφορά στις υποσχέσεις του για το μέλλον. Ο Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση και για πολιτική εξαπάτηση για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, απόπειρα ελέγχου των μέσων ενημέρωσης με τον νόμο Παππά, απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. «Πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης συκοφαντούνται, ενώ χαρίζονται δεκάδες εκατομμύρια με χαριστικές τροπολογίες για να δημιουργηθούν νέα τζάκια. Αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίς ημέρες είναι εικόνες παρακμής. Αλλά η Ελλάδα δεν θα γίνει Βενεζουέλα του Μαδούρο», σημείωσε.
Συνεχίζοντας την επίθεση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Το ψέμα παραμένει η αγαπημένη πολιτική μέθοδος αυτών που κυβερνούν. Μιλούν για το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν λένε όμως ότι την έκλεισαν με μεγάλη καθυστέρηση και μεγάλο κόστος για του πολίτες. Τα μέτρα 3,6 δισ. δεν μας τα ζητούσαν πριν από λίγους μήνες. Έλεγαν ότι δεν θα υποχωρήσουν από τις κόκκινες γραμμές και δεν θα φέρουν νέα μέτρα. Έλεγαν ότι δεν θα δεσμεύσουν τη χώρα μετά την λήξη της θητείας τους και κάνουν ακριβώς αυτό, φέρνουν μέτρα για μετά τη λήξη της θητείας τους, δεσμεύουν τη χώρα σε υψηλά πλεονάσματα και το κάνουν χωρίς καμία εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό. Έχουν πάρει οκτόμισι φορές περισσότερα μέτρα από αυτά που ζητούσε το mail Χαρδούβελη. Ο κ. Τσίπρας αγαπάει τόσο πολύ τους φτωχούς, που κάνει τα πάντα για να γίνονται διαρκώς περισσότεροι».

Ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δε θα ψηφίσει τα αντίμετρα, που χαρακτήρισε ψευτοαντίμετρα και κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ελαφρύνσεις της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.

Κάλεσε τους βουλευτές να ενημερώσουν τους πολίτες για τις συνέπειες των μέτρων που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προανήγγειλε όμως ότι η ΝΔ από την καταγγελία της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει πλέον έμφαση στην παρουσίαση του δικού της σχεδίου «για να δείξουμε ότι αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι μονόδρομος».

Έστειλε όμως και ένα σαφές μήνυμα εσωκομματικής ειρήνης στο εσωτερικό του κόμματος, όπου πολλοί ανησυχούν για αλλαγή φυσιογνωμίας της ΝΔ και φλερτ με δυνάμεις πέραν της παράταξης λέγοντας: «Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε ούτε τους παραδοσιακούς υποστηρικτές μας, ούτε τους πολλούς νέους φίλους μας .»