Μητσοτάκης: Αρχίζει τηλεφωνικές επαφές σε διεθνές επίπεδο για την Αγία Σοφία

Μητσοτάκης: Αρχίζει τηλεφωνικές επαφές σε διεθνές επίπεδο για την Αγία Σοφία

Γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο ξεκινά -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες και σε διεθνές επίπεδο την ώρα που πολλοί Τούρκοι “πανηγυρίζουν” για την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι εκτός απροόπτου η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία θα γίνει την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Ο Πρωθυπουργός  χθες, με δήλωσή του απάντησε στην τουρκική προκλητικότητα και την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

Και καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο Πρωθυπουργός αναφέρει: «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».