Μηνύματα στον «αέρα»

 

Η σύνταξη ενός μηνύματος στο κινητό γίνεται στις μέρες μας μέσω ενός μικροσκοπικού πληκτρολογίου. Αν η διαδικασία σας δυσκολεύει η επιστήμη έχει την απάντηση: να γράφετε τα μηνύματά σας στον αέρα.

Η ιδέα αυτή οδήγησε στην ανάπτυξη της λεγόμενης «γραφής στον αέρα» που επινοήθηκε από τους επιστήμονες πληροφορικής στο τεχνολογικό ινστιτούτο της Καρλσρούης στη Γερμανία. Ένα γάντι με ειδικούς αισθητήρες καταγράφει τις κινήσεις του χεριού.

Μέσω ασύρματης σύνδεσης ο υπολογιστής λαμβάνει τα σήματα και τα μετατρέπει σε κείμενο, που μπορεί να σταλεί με e-mail ή να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε εφαρμογή στο κινητό.

«Το γάντι για την γραφή στον αέρα είναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος του χεριού και διαθέτει αισθητήρες κίνησης, επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο, τεχνολογίες δηλαδή που μπορούμε να βρούμε στα σύγχρονα smartphones. Τα σήματα καταγράφονται και μεταδίδονται μέσω Bluetooth σε έναν φορητό υπολογιστή», εξηγεί ο Κρίστοφ Άμα που συμμετέχει στην έρευνα του ινστιτούτου.

Μετά την μεταφορά του σήματος αρχίζει η επεξεργασία και ο υπολογιστής αναγνωρίζει ένα-ένα τα γράμματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαφορετικά μοντέλα σχεδιασμού των γραμμάτων του αλφαβήτου και αναγνωρίζει τις διαφοροποιήσεις στον τρόπο γραφής κάθε ανθρώπου.

Γραφή στον αέρα

«Η μεταφορά των σημάτων κίνησης στο γάντι είναι πλέον σχετικά απλή διαδικασία από τεχνικής άποψης. Η πρόκληση για εμάς ήταν να βρούμε τον τρόπο που τα σήματα αυτά θα μεταφράζονται σε γράμματα και γραπτά μηνύματα», επισημαίνει ο Κρίστοφ Άμα.

Το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει έως και 8.000 λέξεις. Η νέα τεχνολογία θα διευκολύνει τους χρήστες που δυσκολεύονται με τις οθόνες αφής. Το ειδικό γάντι, αν και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να καταλαβαίνει πότε ο χρήστης γράφει στον αέρα και πότε απλώς κάνει διάφορες άλλες άσχετες χειρονομίες και κινήσεις. Το ποσοστό σφάλματος ανέρχεται στο 11%.

 

euronews