Μηνύματα προς Αγκυρα στην Ειδική Συνεδρίαση της Βουλής για τα 70 χρόνια της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα

Μήνυμα με αποδέκτη τον «εξ Ανατολάς» γείτονα έστειλε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του στην ειδική  Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τα 70 χρόνια της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. «Η Δωδεκάνησος αν και ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό το 1947 ήταν αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού και καμιά ξένη κυριαρχία δεν κατάφερε να αλλοιώσει την ταυτότητά της…» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και «φωτογραφίζοντας» την Άγκυρα συμπλήρωσε πως «…αυτή την ιστορική αλήθεια δείχνουν να αγνοούν εκπρόσωποι κάποιων λαών». Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το σώμα των βουλευτών με ομόφωνη απόφασή του ανακήρυξε το 2017 σε έτος Δωδεκανήσου.

 

Κ. Μητσοτάκης

«Προσέξτε όμως: Τίποτα δεν σου χαρίζουν ακόμη κι αν έχεις δίκιο. Όλα πρέπει να τα κερδίζεις. Η απελευθέρωση των Δωδεκανήσων δεν ήρθε «αυτόματα». Δεν ήρθε μόνο και μόνο, γιατί οι θέσεις μας ήταν δίκαιες. Απαίτησε μια σοβαρή, μια επίπονη προσπάθεια στο διεθνές πεδίο ως και τη Διάσκεψη της Ειρήνης. Η Ελλάδα διέγνωσε τους συσχετισμούς ισχύος. Και κατάφερε να εξασφαλίσει μια ισχυρή διεθνή υποστήριξη, κυρίως από τις δυτικές δυνάμεις. Ήταν αυτό που λειτούργησε ως καταλύτης ώστε να συναινέσουν και οι άλλες χώρες στο αίτημά μας. Ήταν επίσης αυτό που απέτρεψε περιπλοκές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν άλλοι εμπλεκόμενοι. Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν ούτε δεδομένη ούτε αυτονόητη. Επιδιώχθηκε ενεργά και καλλιεργήθηκε προσεκτικά και συστηματικά. Δεν σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε από την Ιστορία. Η Ιστορία πάντα μας διδάσκει. Κι αυτό που μας μαθαίνει η ιστορία της ένωσης των Δωδεκανήσων – 70 χρόνια μετά – είναι η ανάγκη να γνωρίζουμε που βρίσκεται η Ελλάδα μέσα στη μεγάλη διεθνή σκακιέρα. Η δύναμη αυτή δεν βασίζεται στα μεγάλα λόγια. Δεν πηγάζει από ανούσιους παληκαρισμούς ή από εύκολους τυχοδιωκτισμούς. Όποτε, άλλωστε, τους επιχειρήσαμε, έφεραν την καταστροφή. Η δύναμη μας βασίζεται στην ικανότητά μας να καταλαβαίνουμε τον κόσμο γύρω μας. Βασίζεται στο να συνομιλούμε αξιόπιστα με τους μεγάλους παίκτες. Βασίζεται στην σκληρή και συστηματική προσπάθεια. Βασίζεται στη δυνατότητά μας να είμαστε σοβαροί, να είμαστε ρεαλιστές και, πάνω από όλα, να είμαστε αξιόπιστοι.»

Γ. Δραγασάκης:

«Τα Δωδεκάνησα, παρότι ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος μόλις το 1947, σε όλη την μακραίωνη ιστορία τους, ακολούθησαν τις τύχες του ελληνισμού, ήταν αναπόσπαστο τμήμα του. «Και είναι αυτή ακριβώς η διάσταση της ιστορίας, που είναι και σήμερα ζωτικά επίκαιρη, αναγκαία και επωφελής παντού, αλλά ακόμη πιο πολύ στη δική μας εύφλεκτη περιοχή όχι μόνο για τους κατοίκους των νησιών αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής, ακόμα και για εκείνους τους λαούς, εκπρόσωποι των οποίων δείχνουν ενίοτε να αγνοούν αυτήν την ιστορική αλήθεια. Τα νησιά μας και οι νησιώτες είναι κληρονόμοι και συνεχιστές μιας πλούσιας ιστορίας αγώνων για ελευθερία και για δημιουργία».

Καμμένος

Ζήτησε -δια του προέδρου- να υιοθετήσει η Βουλή, έστω κι ένα από αυτά τα μικρονήσια, που συνεχίζουν να φυλούν Θερμοπύλες υπό δύσκολες συνθήκες. Απέδωσε δε τιμή «σε κάποιες προσωπικότητες που δίνουν μάχη για την εφαρμογή του άρθρου 110 του Συντάγματος, όπως ο αείμνηστος πρώην δήμαρχος Τήλου, Τάσος Αλιφέρης, ο πρώην δήμαρχος Λειψών, Τάσος Μπενέτος, και πολλοί άλλοι, που -όπως ανάφερε- κατέθεσαν τις πρώτες προτάσεις για τη δημιουργία του περίφημου μεταφορικού ισοδύναμου. «Το δικαιούνται οι νησιώτες και οφείλουμε να το ψηφίσουμε, αλλά και να αγωνιστούμε όλοι μας για το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών και τα προνόμια που πρέπει να δοθούν για να ισοσκελίσουν τη δύσκολη ζωή που διανύουν οι νησιώτες μας τον χειμώνα, με έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, με έλλειψη των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων που έχουν τα παιδιά από τη μητροπολιτική Ελλάδα και βασικών αγαθών» είπε και πρόσθεσε: Είναι υποχρέωσή μας σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται να εφαρμόζεται το άρθρο 101 του Συντάγματος περί της νησιωτικότητας.  Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για τη δυνατότητα αξιοποίησης του πεδίου βολής του Πρασονησίου, προκειμένου, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, να δημιουργηθούν η έξοδος και η είσοδος της κρουαζιέρας.