Με 252 ναί ψηφίστηκε η Προανακριτική για Παπαντωνίου

Την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, αποφάσισε με 252 ψήφους η Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά την μυστική ψηφοφορία, ψήφισαν 268 βουλευτές από τους οποίους: 252 ψήφισαν υπέρ, τρεις κατά της σύστασης Προανακριτικής, τέσσερις ψήφισαν «παρών», ενώ βρέθηκαν στην κάλπη ένα λευκό ψηφοδέλτιο και οκτώ άκυρα.

Ο προεδρεύων, Τάσος Κουράκης, ενημέρωσε το Σώμα ότι η Επιτροπή, θα συγκροτείται από 21 μέλη και θα παραδώσει το πόρισμά της σε τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών της.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «τεράστια ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τις συμβάσεις που φέρουν τη υπογραφή του συγκεκριμένου υπουργού». Μάλιστα, επιτέθηκε στα κόμματα που είχαν το τιμόνι τις χώρας πριν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «κάποιοι είδους συνωμοσία σιωπής, «ομερτά» όπως λένε στη γλώσσα της μαφίας», για να συμπληρώσει: «Αν δεν ήμασταν κυβέρνηση η συζήτηση αυτή δεν θα γινόταν ποτέ από τα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τώρα ζητούν τα ρέστα».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τη Φώφη Γεννηματά επειδή απουσίαζαν από τη συζήτηση κάνοντας λόγο για «αμηχανία και σιωπή». «Υπάρχει βαρύτατη πολιτική ευθύνη για αυτούς που πέρασαν στο σύνταγμα της χώρας αυτή την εκτρωματική διάταξη» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παραγραφής του αδικήματος της απιστίας λόγο του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Όπως είπε ο Τσίπρας υπάρχει το έγκλημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και αυτό είναι διαρκές ενώ έβαλε στο κάδρο των ευθυνών και τον Κώστα Σημίτη και προανήγγειλε έρευνα και για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου λέγοντας: «ψάχνοντας όλο και κάτι βρίσκει κανείς μπορεί να ψάχνεις για τα εξοπλιστικά και να βρεις και άλλα πράγματα να προκύψουν μίζες από την περίοδο του χρηματιστηρίου …δεν λέμε κάτι καινούργιο για τις μίζες την εποχή των παχιών αγελάδων την περίοδο Σημίτη».

Ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε «ιστορική» την συνεδρίαση για την Προανακριτική λέγοντας ότι αποδεικνύεται περίτρανα ότι «δεν τα φάγαμε μαζί». Πρόσθεσε πως «δεν έχουμε εμείς βρώμικα στα δικά μας συρτάρια δεν έχουμε σκελετούς και για αυτό το λόγο δεν μπορείτε να μας εκβιάσετε με τίποτα», κατηγορώντας την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ότι τα «έχουν κάνει πλακάκια».