Με «χάι-φάιβ» υποδέχθηκε ο Γιούνκερ τον Κάμερον

Mε ένα «χάι-φάιβ» υποδέχθηκε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Το στιγμιότυπο ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ο Κάμερον -πολέμιος της υποψηφιότητας Γιούνκερ για την Κομισιόν- δεν κρατά κακίες στον λουξεμβούργιο πολιτικό.

Αντίθετα, επιθυμεί τη συνεργασία μαζί του, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν γνωστές οι αρμοδιότητες του βρετανού Επιτρόπου.

«Νομίζω ότι κάπως έτσι υποδέχεται και χαιρετά πολλούς ο Γιούνκερ» ανέφερε στον Guardian ο εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνιγνκ Στριτ. «Άλλωστε, οι δύο τους γνωρίζονται εδώ και καιρό» συμπλήρωσε.

Ο Γιούνκερ είναι αυτός που θα επιλέξει τα πρόσωπα της Επιτροπής, μετά την αποτυχία των ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε συμφωνία για τα «υψηλά αξιώματα».

Ο τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έχει διορία έως τα τέλη Αυγούστου για να ολοκληρώσει το παζλ.

Πάντως, η επιλογή του Κάμερον για τον βρετανό επίτροπο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Πρόκειται για τον Τζόναθαν Χιλ, στέλεχος με εμπειρία στους διαδρόμους (αλλά όχι στο προσκήνιο) των βρετανικών κυβερνήσεων.

Ο Χιλ αναφέρεται ως «μετριοπαθής ευρωσκεπτικιστής» στο Λονδίνο, και ως εκ τούτου οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις στις Βρυξέλλες προκάλεσαν απορία.

Ο Μάρτιν Σουλτς, αρχηγός της Ευρωβουλής (και τέως υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν που συντάχθηκε με την «ευρωπαϊκή επιλογή» Γιούνκερ) εξαπέλυσε σπάνια ανοικτή επίθεση κατά του Χιλ -αργότερα μάζεψε τα σχόλιά του, αλλά η ζημιά είχε γίνει. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Χιλ, οι απόψεις του οποίου, αν έχει, είναι ριζοσπαστικά αντι-ευρωπαϊκές, θα μπορεί να πάρει την στήριξη της Ευρωβουλής» είπε ο Σουλτς.

Μερικές ώρες αργότερα την Τετάρτη, ο Σουλτς θα υπαναχωρούσε: «Σήμερα, μου είπαν φίλοι ότι ο κ. Χιλ είναι σχετικά φιλευρωπαϊστής για τα βρετανικά δεδομένα, και χαίρομαι πολύ».