Με τρακτέρ, έξω από το Προεδρικό, η πορεία διαμαρτυρίας για τον Συνεργατισμό

Πλήθος κόσμου λαμβάνει μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας κρατώντας πανό, συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στο οποίο έχει στηθεί εξέδρα. Η πορεία άρχισε από το κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ.

Με πανό και συνθήματα όπως, “στη φυλακή ο Χάρης και ο Χατζηγιάννης”.. φορώντας κίτρινα γιλέκα και με τη συνοδεία τρακτέρ, έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική Κίνηση, Ευρωαργοτικός, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, στηρίζουν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλές άλλες οργανώσεις.

Διεκδικούν τον τερματισμό της διαδικασίας αποξένωσης της περιουσίας του Συνεργατισμού και της εξεύρεσης τρόπου για να επιστραφούν οι περιουσίες αυτές, συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων, των αποθηκών, των συσκευαστηρίων, των εργοστασίων, των οικοπέδων στους νόμιμους δικαιούχους τους, που είναι τα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων των Ταμιευτηρίων των Δασκάλων, των Καθηγητών, των Αστυνομικών, των Δημοσίων Υπαλλήλων κ.α.

Στο Προεδρικό θα επιδοθεί το πιο κάτω υπόμνημα  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής .

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), οι Σύνδεσμοι Συνταξιούχων του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα και ειδικότερα ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δασκάλων, ο Σύνδεσμος Αφυπηρετησάντων Λειτουργών Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΑΛΜΕΚ), ο Σύνδεσμος Απόστρατων Κυπριακού Στρατού, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΕΠΟΠΑΗ (ΟΗΟ ΣΕΚ), ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ, η ΠΕΟ, το Κίνημα κατά των Εκποιήσεων, η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, η ΠΟΦΕΝ και η ΠΣΕΜ εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία, αλλά και την αγανάκτησή τους για την μεθοδευμένη κατάρρευση του Συνεργατισμού και το κλείσιμό του, με όλα τα τραγικά επακόλουθα για το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.

Οι πιο πάνω Οργανισμοί/Φορείς, καθώς και η Κοινωνία των Πολιτών, απαιτούν από τον Προέδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση:

• Την αξιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό και την ενεργοποίηση όλων εκείνων των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην απόδοση ευθυνών (πολιτικών, αστικών, ποινικών) διαχρονικά σε όσους/-ες αποδεδειγμένα σχετίζονται με την κατάρρευση του Συνεργατισμού, με παραδειγματική τιμωρία τους.

• Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τερματισμό των διαδικασιών αποξένωσης της περιουσίας του Συνεργατισμού και της εξεύρεσης τρόπου, προκειμένου αυτές να αποδοθούν, συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων, των αποθηκών, των συσκευαστηρίων, των εργοστασίων, των οικοπέδων, στους νόμιμους δικαιούχους τους, που δεν είναι άλλοι από τα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

• Την έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας για αναβίωση της ιδέας υγιούς Συνεργατισμού στην Κύπρο, μιας ιδέας που ο απλός κόσμος στήριξε για δεκαετίες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, υπό το σύνθημα «Ο καθένας για όλους και όλοι για τον καθένα».

Οι Οργανώσεις και οι Φορείς, που αποτελούν την ομάδα που έχει συσταθεί για προώθηση των πιο πάνω αιτημάτων, θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για αξιολόγηση των εξελίξεων και ανάληψη νέων πολύ δυναμικότερων, αν χρειαστεί, πρωτοβουλιών.

Λευκωσία, 27 Μαρτίου 2019
Από τους Διοργανωτές