Με τον νέο χρόνο η απαγόρευση διαφήμισης στο ΡΙΚ

Σε τροποποίηση της πρότασης του αναφορικά με τον περιορισμό της λήψης διαφημίσεων από το ΡΙΚ αποφάσισε να προχωρήσει ο ΔΗΣΥ, κατά τρόπο που εφόσον αυτή εγκριθεί να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και να μην συμπεριληφθεί στο φετινό προϋπολογισμό του ΡΙΚ.

Το θέμα του Προϋπολογισμού του ΡΙΚ για το 2013 απασχόλησε και σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, κατά τη συνεδρία της οποίας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι αντί τροπολογίας στον Προϋπολογισμό του ΡΙΚ για απαγόρευση λήψης εμπορικής διαφήμισης η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για εφαρμογή της σχετικής απαγόρευσης από 1η Ιανουαρίου 2014.

Όπως είπε, η σχετική πρόταση θα κατατεθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουνίου.

Το ποσό που προϋπολογίζεται ως έσοδα διαφημίσεων για το 2013 στον Προϋπολογισμό του ΡΙΚ ανέρχεται περίπου στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανός διερωτήθηκε γιατί σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας δεν μελετήθηκε το ενδεχόμενο να συνεχίσει να λαμβάνει διαφήμιση το ΡΙΚ και να επιστρέφει το ποσό αυτό στο κράτος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε μετά το τέλος ότι ο ΔΗΣΥ τροποποίησε την πρόταση του έτσι ώστε να ισχύσει ο περιορισμός εσόδων από διαφημίσεις στο ΡΙΚ από την 1η Ιανουαρίου 2014.

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί» είπε, εξηγώντας ότι η απώλεια εσόδων από διαφημίσεις είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να μελετηθεί δεδομένου του ότι ο Προϋπολογισμός του 2013 έχει ετοιμαστεί με δεδομένο ότι θα υπάρξουν έσοδα ύψους 4,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ από διαφημίσεις.

«Είναι λογικό να ισχυρίζεται το ΔΣ του ΡΙΚ ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα αν αποκλειστούν αυτά τα έσοδα από τον Προϋπολογισμό του 2013» είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ αφαιρείται από την κρατική χορηγία όπως ισχυρίζονται οι συντεχνίες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η κρατική χορηγία είναι η ίδια προσθέτοντας ότι το ΡΙΚ λαμβάνει πέρα από τη χορηγία και έσοδα από διαφημίσεις. «Η χορηγία θα παραμείνει η ίδια, απλά αν μειωθούν τα έσοδα από τις διαφημίσεις θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μειωθούν οι δαπάνες του Ιδρύματος» εξήγησε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ ανέφερε ότι η διαφοροποίηση η οποία επήλθε στην πρόταση του ΔΗΣΥ είναι προς το καλύτερο καθώς δίνεται η δυνατότητα στο ΡΙΚ να μελετήσει και να σχεδιάσει μια αποκοπή κονδυλίων η οποία δεν θα επέλθει με βίαιο τρόπο.

Επεσήμανε ωστόσο πως θα ήταν προτιμότερη μια συνολική συζήτηση για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση μέσα από την οποία θα τεθούν εκ νέου οι στόχοι, η αποστολή και οι δυνατότητες χρηματοδότησης του ΡΙΚ στη βάση ενός πλαισίου όμοιου με αυτού που ισχύει στις χώρες της Ευρώπης.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα είναι βιώσιμο το Ίδρυμα μετά την εφαρμογή μια τέτοιας πρόνοιας, ο κ. Συμεού είπε πως αν διεξαχθεί μια δημόσια συζήτηση και αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα χρηματοδοτείται η δημόσια ραδιοτηλεόραση τότε «βεβαίως και θα είναι βιώσιμο».

Ερωτηθείς αν το ΡΙΚ θα μπορούσε να έχει περισσότερα έσοδα από διαφημίσεις ο κ. Συμεού απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι το ΡΙΚ δεν επιδίωξε να πάρει τη διαφήμιση που θα μπορούσε να πάρει έχοντας υπόψη τα πετυχημένα προγράμματα και την εκτίμηση που έχουν στο κυπριακό κοινό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι με απόφαση του ΔΣ για θυγατρική εταιρεία του ΡΙΚ για σκοπούς αύξησης της διαφήμισης έχει κλείσει.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο ίδιος θεωρεί ότι είναι λογικό να υπάρχει αυτού του είδους ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά κανάλια και αν βρίσκει κάποιο δίκαιο στα ιδιωτικά κανάλια τα οποία χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τη διαφήμιση, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ ξεκαθάρισε πως δεν σημαίνει ότι αν τα ιδιωτικά κανάλια έχουν προβλήματα τότε το πρόβλημα θα πρέπει να μετατεθεί στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Μίλησε μάλιστα για τα ισχύοντα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι τις τελευταίες μέρες εξετάστηκε το τι ισχύει στα μέλη της EBU και διαπιστώθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει το μικτό σύστημα. «Υπάρχει μια δημόσια επιχορήγηση η οποία δίνεται στην πλειοψηφία με ανταποδοτικό τέλος» είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει προβληματισμός για να μειωθεί ο ανταγωνισμός σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, όπου έχει τροποποιηθεί ο νόμος ώστε από τις 18:00 μέχρι τις 22:00 η δημόσια ραδιοτηλεόραση να μην μεταδίδει διαφημίσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει πρόταση νόμου έτσι ώστε από το 2014 να θεσπιστεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα είναι διακριτός ο ρόλος του ΡΙΚ ως αποκλειστικού φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ανέφερε ακόμη ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί αναγκαίο στο πλαίσιο επαναπροσδιορισμού αυτού του ρόλου, να ξεκαθαρίσουν ταυτόχρονα και οι όροι του παιχνιδιού στη σχετική ραδιοτηλεοπτική αγορά.

Ο κ. Προδρόμου δήλωσε ότι φέτος θα εξεταστεί ο υφιστάμενος προϋπολογισμός «αποφεύγοντας να προκαταληφθεί εκ των υστέρων μια διαδικασία η οποία δεν είναι χρήσιμο να ανακοπεί στο μέσο του χρόνου, δηλαδή την εμπορική διαφήμιση που ήδη λαμβάνει το ΡΙΚ».

Χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι φαίνεται ότι υπάρχει ανταπόκριση και από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του ΔΗΣΥ, ενώ την ίδια στιγμή είπε ότι υιοθετεί την αντιπρόταση του Προέδρου του ΔΣ του ΡΙΚ για έναρξη άμεσα ενός σοβαρού διαλόγου για το θέμα προτού ληφθούν «βιαστικές αποφάσεις» οι οποίες θα πλήξουν και την κρατική ραδιοτηλεόραση αλλά και την αγορά της διαφήμισης.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι έχει τη δυνατότητα το ΡΙΚ να καλύψει την απώλεια της διαφήμισης από άλλες δραστηριότητες, προσθέτοντας πως το Κίνημα Οικολόγων θα υποβάλει προς το ΔΣ του ΡΙΚ κάποιες ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΡΙΚ Κώστας Κώστα δήλωσε ότι η πρόταση νόμου για να μην μπορεί το ΡΙΚ να παίρνει διαφημίσεις, όποτε κι αν αυτή εφαρμοστεί, «αποτελεί ξεκάθαρα συνειδητή απόφαση διασπάθισης δημοσίου χρήματος».

Ανέφερε ακόμη ότι πως τα έσοδα που λαμβάνει το ΡΙΚ από διαφημίσεις αφαιρούνται από την κρατική χορηγία, λέγοντας πως αν περάσει αυτή η πρόταση σημαίνει ότι αυτά τα λεφτά θα τα χάσει ο Κύπριος φορολογούμενος πολίτης και πως είναι αμφίβολο αν αυτά τα λεφτά καταλήξουν στον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΥΡΙΚ Σάββας Αριστοδήμου δήλωσε ότι ενώ οι συντεχνίες των εργαζομένων προσπαθούν να πείσουν του βουλευτές για την αναγκαιότητα το ΡΙΚ να μεταδίδει διαφημίσεις, σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΣ αποδέχτηκε όπως το ΡΙΚ από την 1η Ιανουαρίου του 2014 σταματήσει να μεταδίδει διαφημίσεις. «Ήταν μια απίστευτη εξέλιξη για μας», πρόσθεσε.