Με την κλιματική αλλαγή οι αράχνες γίνονται πιο… επιθετικές!

Αράχνες όπως οι Anelosimus studiosus, από τη φύση τους πιο επιθετικές, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε συνθήκες μεγάλης ξηρασίας, τροπικών κυκλώνων κλπ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster εξέτασαν αποικίες θηλυκών αραχνών του είδους Anelosimus studiosus που ζει κατά μήκος των ακτών του Κόλπου και του Ατλαντικού, περιοχές στο μονοπάτι των τροπικών κυκλώνων που σχηματίζονται από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών των καιρικών συνθηκών στην εξέλιξη και τη φυσική επιλογή», ​λέει ο επικεφαλής της έρευνας Τζόναθαν Προύιτ, εξελικτικός βιολόγος στο McMasters.

«Καθώς το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνει, η συχνότητα των τροπικών καταιγίδων θα αυξηθεί. Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι οικολογικές και εξελικτικές επιπτώσεις αυτών των καταιγίδων στα ζώα».

Αφού καθορίστηκε το μονοπάτι της καταιγίδας, οι ερευνητές πήραν δείγματα του πληθυσμού των αραχνών πριν από την άφιξή της και επέστρεψαν μέσα σε 48 ώρες από την εκδήλωση των κυκλώνων.

Έκαναν δειγματοληψία σε 240 αποικίες σε όλες τις παράκτιες περιοχές και προσπάθησαν να εξακριβώσουν αν τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν στις αράχνες συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Η ανάλυση έδειξε ότι μετά από έναν τροπικό κυκλώνα, οι αποικίες με πιο επιθετικές αράχνες παρήγαγαν περισσότερα αυγών και περισσότερα μικρά που επιβίωναν το χειμώνα.