Με πρωτοβουλία Τσίπρα, στις 9 Σεπτεμβρίου η σύνοδος για τη Νότια Ευρώπη

Με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου, η «Σύνοδος για την Νότια Ευρώπη».

Έχουν αποσταλεί προσκλήσεις στους επικεφαλής των χωρών – μελών της ΕΕ που βρίσκονται στο νοτιότερο σημείο του χάρτη της γηραιάς ηπείρου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχουν ήδη απαντήσει θετικά στην πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και ο εκτελών χρέη Πρωθυπουργού στην Ισπανία Μαριάνο Ραχόι. Το μεσημέρι της Δευτέρας την συμμετοχή του στη Σύνοδο επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στεφάν λε Φολ.

Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα αποσκοπεί στο να διαμορφωθεί ένα «Μέτωπο του Νότου», ή αλλιώς μια συμμαχία που θα παρουσιάζεται με κοινές θέσεις «Ναι» στην πρόσκληση έχουν ήδη πει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Στόχος είναι το «Μέτωπο του Νότου» να συγκροτήσει μια συμμαχία με κοινές θέσεις απέναντι στα προβλήματα της ΕΕ με προοδευτικό πρόσημο, ειδικά μετά την απόφαση για Brexit.

Η Σύνοδος για την Νότια Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα (που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου). Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στη Σύνοδο αυτή, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, να παρουσιαστούν οι κοινές θέσεις του «Μετώπου του Νότου».