Οι Τούρκοι προσβάλουν τη μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη (και κάποιοι χαίρονται)

Ένα μοναδικό δείγμα προπαγάνδας αποτελεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για το θάνατο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Πρόκειται για πολιτική σκύλευση του ιστορικού ηγέτη και απευθείας βολή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλωστε, πέρα από την προκλητική ανακοίνωση τους, οι Τούρκοι φρόντισαν με την παρατεταμένη παραβίαση του Κυπριακού εναέριου χώρου από τα μαχητικά τους αεροσκάφη, να προσβάλουν ακόμα περισσότερο τη μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη και να μολύνουν το πένθος του Κυπριακού λαού.

Η ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών αναφέρεται στον Γλαύκο Κληρίδη ως τον «δικηγόρο και πολιτικό που ανέλαβε αριθμό σημαντικών θέσεων σε κρίσιμους καιρούς, ξεκινώντας από τη φάση της εγκαθίδρυσης του συνεταιρικού κράτους της Κύπρου το 1960, ο οποίος υπηρέτησε την Ελληνοκυπριακή κοινότητα της οποίας ηγήθηκε για αρκετά χρόνια». Σημειώνεται επίσης η αναφορά σε τάχα συνεταιριστικό κράτος του ‘60.

Αφού λοιπόν, μέσω της «τιμητικής» αναφοράς στο Γλαύκο Κληρίδη τον υποβιβάζουν σε ηγέτη της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και τον χρεώνουν με τη δημιουργία του τάχα συνεταιρικού κράτους του ’60 (αποφεύγοντας να αναφερθούν  σε Κυπριακή Δημοκρατία και στη διεθνώς αναγνωρισμένη ιδιότητα του ως Πρόεδρος), προχωρούν στη συνέχεια και υπενθυμίζουν ότι το Κυπριακό δεν δημιουργήθηκε το 1974 λόγω της Τουρκικής εισβολής, αφού «ο Γλαύκος Κληρίδης μαζί με τον εκλιπόντα ιδρυτή και πρόεδρο της TRNC Ραούφ Ντεκτάς, έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος από το 1968».

Και για να ολοκληρωθεί ο προπαγανδιστικός νεκρικός λίβελλος, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται στην ανακοίνωση του ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έφυγε πικραμένος γιατί δεν έζησε να δει την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν στο οποίο ο ίδιος συνέβαλε, γιατί οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν στο δημοψήφισμα.

Με αριστοτεχνική μαεστρία η Τουρκική προπαγάνδα μέσα σε δύο παραγράφους τοποθετεί την ουσία της Τουρκικής θέσης στο Κυπριακό, με προκάλυμμα την έκφραση λύπης για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη.

Το δυστύχημα είναι ότι πολλοί στην Κύπρο (μεταξύ τους και μέσα ενημέρωσης), παρουσίασαν την ανακοίνωση αυτή ως επίτευγμα και ως δείγμα εκτίμησης προς τον εκλιπόντα πρόεδρο. Παρουσιάζεται ενώπιον μας η χωρίς φραγμούς και αναστολές πολιτική δεξιοτεχνία των Τούρκων, σε αντιδιαστολή (και πάλιν) με τον ερασιτεχνισμό και τον ευσεποθισμό των Ελληνοκυπρίων. Υπάρχει οποιαδήποτε απορία για το αποτέλεσμα της αντίθεσης;