Με περίγραμμα των μέτρων ο Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής

Με ένα περίγραμμα των μέτρων στα χέρια μεταβαίνει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στο Βουκουρέστι, με αφορφή το τακτικό συνέδριο του Ευρωπαικού Λαικού κόμματος και απο κει στις Βρυξέλλες για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.Παρά την επιθυμία του Πρωθυπουργού να κλειδώσει το οριστικό πακέτο μέτρων και να εγκριθεί απο τους πολιτικούς αρχηγούς πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αυτό δεν κατέστη δυνατό, μετά και τις συνεχείς καθυστερήσεις και εμπλοκές που προέκυπταν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών έγινε κάτω απο την ασφυκτική πίεση των απαιτήσεων της τρόικα, κυρίως στο κομμάτι των εργασιακών, με τους Βενιζέλο και Κουβέλη να κάνουν σκληρές δηλώσεις εναντίον της τρόικα μετά το τέλος της συνάντησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρείς αρχηγοί κατα τη διάρκεια της συνάντησης αναφερόμενοι στις ξαφνικές απαιτήσεις της τρόικα, τις χαρακτήρισαν ως εκβιαστικές και παράλογες με σαφή σκοπιμότητα την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων.

Πάντως, η συνομιλία μεταξύ των τριών ηγετών έγινε σε καλό κλίμα στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή με τους τρεις να συγκροτούν ουσιαστικά “κοινό μέτωπο” εναντίον των προκλητικών απαιτήσεων των δανειστών.

Ο Πρωθυπουργός μετά και τη συζήτηση με τους δύο αρχηγούς θα παέι στις Βρυξέλλες με το σύνθημα ότι  η Ελλάδα δικαιούται την επόμενη δόση και ότι η εκταμίευσή της το προσεχές διάστημα είναι ζωτικής σημασίας. Ταυτόχρονα, θα κάνει λόγο για την κατάσταση που επικρατεί  στην ελληνική κοινωνία, για τα όρια αντοχής του ελληνικού λαού, τα οποία έχουν δοκιμαστεί πολλες φορές τα τελευταία χρόνια αλλά και για το γεγονός ότι είναι αδύνατον να αντέξει νέα σκληρά μέτρα.

Βενιζέλος: Σκόπιμη η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις

“Η καθυστέρηση είναι προφανώς σκόπιμη” δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το πέρας της συνάντησης με Σαμαρά και Κουβέλη και πρόσθεσε πως “ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης παίζει με τη φωτιά’, αναφερόμενος στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος, αλλά και στην επιβίωση της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια τόνισε πως “οι συζητήσεις πρέπει να κλείσουν, αλλά όχι όπως-όπως και όσο-όσο”, ενώ πρόσθεσε πως αυτό που επιζητά είναι μια πολιτική λύση, προτείνοντας στον Πρωθυπουργό κατα τη διάρκεια της συνάντησης “να παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής το εθνικό και ηθικό ζήτημα της Ελλάδας στις πραγματικές του διαστάσεις” 

Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει τα εργασιακά

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αρνήθηκε να αποδεχτεί τις απαιτήσεις της τρόικα για τα εργασιακά και απείλησε να τα καταψηφίσει αν η κυβέρνηση τα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. “Η ΔΗΜΑΡ κατηγορηματικά αποκρούει και δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα που έχουν σχέση με αυτά τα οποία αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Οι αξιώσεις της τρόικας στοχεύουν στην ισοπέδωση της εργασίας” σημείωσε ο κ. Κουβέλης.