Με κοινό όραμα άρχισε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Κατά τις εναρκτήριες δηλώσεις των αρχηγών των τριών κρατών της τριμερούς συνάντησης ο Πρόεδρος της Κύπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συνεργασία των 3 χωρών στέλνει ισχυρό μήνυμα  ότι η συνεργασία  στοχεύει στην ειρήνη και στη σταθερότητα και δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Επίσης είπε ότι αναδεικνύεται κοινό όραμα στην περιοχή για ειρήνη και σταθερότητα και μέσα από τις προσπάθειες μας προωθείται η συνεργασία των χωρών μας .

Ελλάδα και Κύπρος ως μέλη της ΕΕ μπορούν να προωθήσουν με πιο πολλές εξελίξεις αποσταθεροποίησης και με
συγκεκριμένο τρόπο προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα για αντιμετώπιση των κινδύνων που υπάρχουν ενώ η Αίγυπτος ως χώρα ηγέτιδα στον αραβικό κόσμο μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για προώθηση αυτών των ζητημάτων στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης την  στρατηγικής σημασίας συνεργασία των τριών χωρών η οποία λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερη περίοδο όπου υπάρχουν εξελίξεις αποσταθεροποιήσεις και ότι οι τρεις χώρες μπορούν να κάνουν πολλά  για σταθερότητα και μαζί με Αναστασιάδη και  Σίσι μπορούν να εγκαινιάσουν  νέα εποχή στη σχέση τους και να δώσουν μήνυμα φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης στην περιοχή.

Αυτά που σήμερα θα αποφασίσουν και συνυπογράψουν θα είναι σημαντικά βήματα προς τα εμπρός.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κ. Σίσι είπε ότι η τριμερής αντανακλά τις βαθιές ιστορικές σχέσεις Αιγύπτου-  Ελλάδας και Κύπρου και συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών και των λαών τους. Αντανακλά επίσης τη δυνατότητα συντονισμού σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι τρεις χώρες έχουν πολλά κοινά χαρακτριστικά και προνόμια που μπορούν να αξιοποιήσουν  για  συνεργασία τη στιγμή που η περιοχή μας μαστίζεται με αποσταθεροποίηση και τρομοκρατία.

Επίσης υπάρχουν πολλές δυνατότητες αξιοποιήσης συενργασίας στον τομέα των επενδύσεων. Η κατανόηση που δένει Αίγυπτο, Κύπρο και  Ελλάδα ανοίγει τον ορίζοντα και για άλλες χώρες της περιοχής για συνεργασία.