Με ερωτηματικό η καταβολή του επιδόματος σε χιλιάδες μικροσυνταξιούχους

Μειωμένο προβλέπεται ότι θα είναι το καταβληθέν επίδομα σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, βάσει του ορίου φτώχειας του 2012 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Και ενώ είναι στο τελικό στάδιο το Σχέδιο των χαμηλοσυνταξιούχων, εκτιμάται ότι ένας αριθμός από τους υφιστάμενους δικαιούχους ενδεχομένως να παύσει να είναι, καθώς το όριο της φτώχειας έχει υποχωρήσει περαιτέρω. Συνάμα, ενώ έχει παρέλθει ο μισός Μάρτης αρκετές χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένουν το επίδομά τους για τον Φεβράρη.

Η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων διαβεβαιώνει ότι αρχές της ερχομένης εβδομάδας θα πιστωθούν οι λογαριασμοί τους με το επίδομα. Το 2012 η Υπηρεσία κατέβαλε επίδομα σε 45.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 59.000 χαμηλοσυνταξιούχους έναντι δαπάνης ύψους €112 εκατ.  Όσον αφορά τις 27.000 χαμηλοσυνταξιούχων ληπτών επιδόματος από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις (οι οποίοι πληρώθηκαν μέχρι και τον Δεκέμβρη 2012), θα πρέπει να αναμένουν τις εξελίξεις και αν και εφόσον πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια να υποβάλουν αιτήσεις στην Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων.

Κατά πάσα πιθανότητα θα λάβουν αναδρομικά το επίδομα για το πρώτο δίμηνο του χρόνου. Σε ένα άλλο επίπεδο, μερικές εβδομάδες πριν το Πάσχα, αδιευκρίνιστο παραμένει το τοπίο σχετικά με την καταβολή του πασχαλινού επιδόματος, που δεν είναι θεσμοθετημένο, αλλά καταβάλλεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την τελευταία τριετία. Το πασχαλινό καταβάλλεται στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων και πέρσι οι δικαιούχοι το έλαβαν μειωμένο, €270 σε σύγκριση με €350 το 2011 και €300 το 2010. Η περσινή δαπάνη υπολογίζεται στα €19 εκατ.

Καταληκτικά, συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Σαρρή και Γεωργιάδη, αντίστοιχα, ζητά ο γ.γ. της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης, για συζήτηση του Σχεδίου ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων και της παραχώρησης του πασχαλινού επιδόματος.