Με εντολή Σόιμπλε και ΔΝΤ σώζουν τους τραπεζίτες

Με εντολή Σόιμπλε και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θεσμοθετείται το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών. Με τροπολογία – σκάνδαλο, που θα περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης κι αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Μαϊου, δίνεται συγχωροχάρτι στους τραπεζίτες, οι οποίοι δεν θα διώκονται για τις αποφάσεις τους! Με τη διάταξη αυτή θα προστατευτούν οι τραπεζίτες που έχουν δώσει δάνεια χωρίς να έχουν τηρήσει τους κανόνες, ενώ θα μπορούν πλέον και με την βούλα να κουρεύουν δάνεια σε φίλους και ημετέρους. Με πρόφαση την καλύτερη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης χρεών, ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για να νομοθετηθεί η ασυλία των τραπεζικών στελεχών. Πιέσεις όχι μόνο από το ΔΝΤ, με τη σύμφωνη γνώμη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και από το εσωτερικό, κυρίως από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιδιώκει να γίνει νόμος του κράτους το ακαταδίωκτο των στελεχών των πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να μην βρίσκονται υπό την απειλή δίωξης. Ουσιαστικά θέλει να προστατέψει όλα εκείνα τα στελέχη τραπεζών, τα οποία έδωσαν χαριστικά δάνεια και κινδύνευαν να τεθούν ενώπιον ποινικών ευθυνών. Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας πιέζει να περνούν όλες οι αποφάσεις από τα χέρια του. Η ρύθμιση που τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης με τους θεσμούς στο Χίλτον προβλέπει ότι η ασυλία θα δίνεται κατά περίπτωση με βάση τον κώδικα ποινικής δικονομίας και ειδικότερα το άρθρο 41, στο οποίο προβλέπεται άδεια από την αρμόδια αρχή. Έτσι, για τις περιπτώσεις στελεχών δημόσιας διοίκησης, την τελική άδεια θα τη δίνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ενώ στις περιπτώσεις τραπεζικών στελεχών, η ασυλία θα δίνεται από το υπουργείο Οικονομίας, μετά από γνωμοδότηση και της Τράπεζας της Ελλάδος, γνωμοδότηση που θα πρέπει να γίνεται εντός δυο μηνών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καμία δίωξη δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση της ΤτΕ, οι εισαγγελείς δεν θα μπορούν ούτε να ασκούν έρευνες ούτε να παίρνουν καταθέσεις, ενώ στα χέρια του Γιάννη Στουρνάρα συγκεντρώνονται ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες.

Η τροπολογία που θα προβλέπει την ασυλία των τραπεζικών στελεχών και των δημοσίων υπαλλήλων που εμπλέκονται στις αναδιαρθρώσεις δανείων και οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων αναμένεται να πάει στη Βουλή το επόμενο 15νθήμερο. Οι διοικήσεις των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων πιέζουν εδώ και μήνες να θεσπιστεί το ακαταδίωκτο για τα στελέχη τραπεζών και δημοσίου που υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις χρεών. Δεν είχαν, μάλιστα, κρύψει τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η σχετική διάταξη δεν συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και μετέφεραν το αίτημά τους για ασυλία στον πρωθυπουργό, τους εκπροσώπους των δανειστών στο Χίλτον, αλλά και στη Φρανκφούρτη, στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της Ευρωζώνης.