Με εντολή Αναστασιάδη ξεκινά η κατασκευή νέου σύγχρονου ψυχιατρικού νοσοκομείου

     

    Η προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών για τους πάσχοντες από ψυχιατρικά προβλήματα. Δείχνοντας την ευαισθησία του ο Κύπριος Πρόεδρος πήρε πρωτοβουλία και συγκάλεσε σήμερα σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, για τα προβλήματα του κτηρίου που στεγάζει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο,  παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδης και εκπροσώπων των αρμοδίων Υπηρεσιών.

    Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Παμπορίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αθαλάσσας κυρίως από τις κτιριακές υποδομές που είχαν σχεδιαστεί το 1964.

    Από τη σημερινή σύσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την προώθηση όλων των αναγκαίων διαδικασιών, ώστε να δρομολογηθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα η οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται για την κατασκευή νέου σύγχρονου ψυχιατρικού νοσοκομείου στη χώρα μας το οποίο θα έχει όλες τις κατάλληλες υποδομές, τόσο για τα άτομα που φιλοξενούνται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο όσο και για τους επαγγελματίες Υγείας που εργάζονται εκεί.

    Επειδή όμως στο μεσοδιάστημα υπάρχουν άμεσες ανάγκες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, ο Πρόεδρος έχει δώσει οδηγίες για την εκπόνηση, ταχύτατα, ενός σχεδιασμού ο οποίος ζητήθηκε να του παρουσιαστεί την 1η Μαρτίου σε συνάντηση την οποία έχει ορίσει ο ίδιος, εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο, με όλους τους αρμόδιους, ούτως ώστε να μπορούν βραχυπρόθεσμα να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα, με στόχο τη δημιουργία απόλυτα ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης όσων φιλοξενούνται στο μεσοδιάστημα στο ψυχιατρείο Αθαλάσσης».

    Ερωτηθείς αν σε πρώτη φάση θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις εντός του νοσοκομείου, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι «ο στόχος είναι να παρουσιαστεί ένας σχεδιασμός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από όλους τους αρμόδιους, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με απόλυτη αποτελεσματικότητα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και οι επαγγελματίες Υγείας στον συγκεκριμένο χώρο».

    Ερωτηθείς αν αρχίζει ο σχεδιασμός για το νέο νοσηλευτήριο και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το κονδύλι για δημιουργία νέου ψυχιατρικού νοσοκομείου δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2017, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «έχει συζητηθεί αυτό το θέμα και ο Πρόεδρος έχει δώσει σαφείς οδηγίες στο Υπουργείο μας να κινηθεί προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση».

    Σε ερώτηση αν το υφιστάμενο κτήριο μπορεί να διορθωθεί, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι «αυτό θα το παρουσιάσουμε την 1η Μαρτίου. Πιστεύω πως ναι, είναι απόλυτα δυνατό να δημιουργηθούν καταλληλότερες υποδομές γιατί πρέπει να σας θυμίσω ότι είναι ένα νοσοκομείο το οποίο σχεδιάστηκε το 1964 αφενός και αφετέρου για να εξυπηρετεί πολύ μεγαλύτερους αριθμούς νοσηλευομένων.

    Ήταν στη νοοτροπία ασύλου που είχε σχεδιαστεί και κατά διαστήματα υπήρχαν 800 φιλοξενούμενοι ίσως και περισσότεροι. Τώρα μιλούμε για 59 άτομα, τα οποία με τις άδειες μπορεί να είναι 65 μέχρι και με 70. Αντιλαμβάνεστε ότι η σύγχρονη ψυχιατρική έχει αλλάξει, η σύγχρονη ψυχιατρική επιβάλλει την επανένταξη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές στην κοινωνία, για να μπορέσουν να φύγουν να φύγουν από το ίδρυμα, αποϊδρυματοποίηση δηλαδή.

    Ως εκ τούτου, ναι, μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις διότι έχουμε πολλούς χώρους, οι οποίοι είναι και σήμερα ανεκμετάλλευτοι έτσι μπορούν να γίνουν εκεί οι παρεμβάσεις στο μεσοδιάστημα για να μεταφερθούν άμεσα οι φιλοξενούμενοι.

    Σε ό,τι αφορά το χρόνο που απαιτείται για την κατασκευή ενός σύγχρονου ψυχιατρικού νοσοκομείου, αντιλαμβάνεστε ότι με τις δομές του δημοσίου και τις διαδικασίες για να είμαστε ρεαλιστές μιλούμε για μία τριετία κατ’ ελάχιστον, ενδεχομένως και περισσότερο.

    Ως εκ τούτου δεν μπορεί να περιμένει η Πολιτεία την ανοικοδόμηση του καινούργιου ψυχιατρείου πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και αυτό ζήτησε επιτακτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα».

    Σε ερώτηση γιατί η Πολιτεία έχει φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, αναφορικά με το θέμα αυτό, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι  «από το 1993, όταν άρχισε να συζητείται το όλο θέμα καμία Κυβέρνηση δεν έλαβε απόφαση για κατασκευή νέου νοσοκομείου.

    Η σημαντικότερη απόφαση που λήφθηκε σήμερα, κατ’ εμένα είναι αυτή, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει πλέον σαφείς οδηγίες για την προώθηση της κατασκευής νέου ψυχιατρικού νοσοκομείου».

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρξε τόση καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και χρειάστηκε παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ένα θέμα, όπου υπάρχουν αρμόδιες δομές του κράτους, ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ότι «το 1993 έγιναν σχετικές συσκέψεις οι οποίες αναγνώριζαν την ανάγκη κατασκευής νέου νοσοκομείου. Μάλιστα μέχρι το 2009 υπήρχε και σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου και μετά εγκαταλείφθηκε».

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει σημερινή ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ για το ΓΕΣΥ η οποία καταγγέλλει το ότι στους όρους εντολής της μελέτης που επιθυμεί να διενεργήσει το Υπουργείο Οικονομικών γίνεται λόγος για εξέταση των νομοσχεδίων που έχουν ήδη συζητηθεί κατ’ άρθρον στη Βουλή, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι «νομίζω δημιουργείται θέμα εκ του μη όντως. Δεν είδα την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ γι’ αυτό δεν έχω ίδιαν άποψη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι εάν υπάρχουν πρόνοιες στη μελέτη που ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες δεν αφορούν την οικονομική επίπτωση, είναι δουλειά μας να τις διορθώσουμε και θα τις διορθώσουμε».

    Σε ερώτηση αν θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για εξέταση των όρων εντολής του διαγωνισμού, ο κ. Παμπορίδης είπε «ναι, βέβαια, θα το προγραμματίσουμε».

    Φωτό: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ)