Με εκτελεστικό απόσπασμα και εκτελέσεις… ο Κιμ πέτυχε 0 κρούσματα κορωνοϊού

Κλίμα τρομοκρατίας δημιουργεί ο Kim Jong–un στη Βόρεια Κορέα ως προληπτικό μέτρο για τη μη διασπορά του κορωνοϊού εντός της χώρας.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας φαίνεται πως διέταξε να στηθεί εκτελεστικό απόσπασμα για την τιμωρία όσων αθετούν τους κανόνες με φόντο την Covid-19.

Ειδικότερα, 50χρονος άντρας που κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο στα «κλειδωμένα» σύνορα Κίνας-Βόρειας Κορέας, έπεσε νεκρός από πυρά στις 28 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εκφοβισμού των επίδοξων αντιφρονούντων.

Μολονότι η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει πως δεν έχει καταγραφεί κρούσμα Covid-19 στη χώρα, ο Kim Jong-un έχει λάβει «απελπισμένα» μέτρα επιβάλλοντας καθεστώς lockdown.

Πηγή του Μέσου Radio Free Asia, αναφέρει πώς ο στρατός έχει διαταχθεί να εκτελεί εν ψυχρώ όσους επιχειρούν να περάσουν από την Κίνα στη Βόρεια Κορέα.

«Έστησαν μια δημόσια εκτέλεση, ώστε να προειδοποιήσουν τους κατοίκους, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν συχνές επαφές με τους ανθρώπους της άλλης πλευράς (σ.σ. Κίνα), συμπεριλαμβανομένων κάποιων λαθρεμπόρων», υπογράμμισε μία πηγή.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας φέρει έντονες ανησυχίες πως οι ενέχει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα του, ελέω της δράσης των λαθρέμπορων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προχωρήσει σε δραστικά μέτρα, όπως η αδιάκοπη παρουσία στρατιωτικών μονάδων στα σύνορα.

Παράλληλα, τοποθέτησε ειδικές μονάδες, για την επιτήρηση των συνοριοφυλάκων, ώστε οι τελευταίοι να μην έχουν δοσοληψίες με τους λαθρέμπορους.

«Όποτε οι άνθρωποι υψώνουν ανάστημα λόγω της ποιότητας ζωής τους, οι αρχές επιχειρούν να τους φιμώσουν, είτε απειλώντας τους με δημόσιες εκτελέσεις, είτε στέλνοντάς τους σε στρατόπεδα-φυλακές με πολιτικούς κρατούμενους», προσθέτουν οι πηγές.

Τραγικό τέλος, φαίνεται πως είχε και ένας αξιωματούχος ο οποίος εκτελέστηκε τον Αύγουστου, με την κατηγορία παραβίασης κυβερνητικών κανονισμών που περιορίζουν τη μεταφορά εμπορευμάτων από το εξωτερικό.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας. Οι εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο, έχει γνωρίσει πτώση του 75% ελέω πανδημίας.

Ένα από τα υπόλοιπα μέτρα που έχει λάβει ο Kim για τη μη διασπορά του κορωνοϊού είναι η απαγόρευση της αλιείας, μια δραστηριότητα, που σύμφωνα με αυτόν, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη διασπορά του κορωνοϊού.

Σημειώνεται πως οι ιατρικές υποδομές στη Βόρεια Κορέα είναι απαρχαιωμένες, με τη χώρα να είναι πλήρως ευάλωτη σε περίπτωση που «χτυπηθεί» από την πανδημία.