Με διακοπές ρεύματος απειλεί η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, με επιστράτευση η κυβέρνηση

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ κατά της πώλησης ποσοστού της ΔΕΗ με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 7 το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.

Την ίδια ώρα, ο διαχειριστής του Συστήματος ετοιμάζει πρόγραμμα εκ περιτροπής διακοπών ηλεκτροδότησης. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν έως το μεσημέρι.

Ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) εξηγεί ότι σε περίπτωση που είναι αναγκαίες οι διακοπές ρεύματος, αυτές θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο.

Παράλληλα συμβουλεύει τους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση του ασανσέρ και απευθύνει έκκληση για περιορισμό της χρήσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών κυρίως κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

Σε πολιτικό επίπεδο, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη Βουλή, όπου συγκεντρώνει τα πυρά σύσσωμης της Αντιπολίτευσης.

Το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, ενώ για την επιστράτευση σημείωσε: «Θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά; Σας θυμίζω την επιστράτευση των καθηγητών εν όψει των περσινών πανελλαδικών».

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι εποχές που οι συνδικαλιστές κυβερνούσαν τη ΔΕΗ και γενικότερα τις μεγάλες επιχειρήσεις έχει τελειώσει.

Τόνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια να εξηγήσει στους πολίτες ότι το θέμα της ΔΕΗ δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά επιταγή της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Παρέμβαση για το θέμα της ΔΕΗ έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Στρασβούργο. «Δεν θα επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό» να εμποδίσουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.

Χαρακτήρισε δε «κακόγουστο αστείο» την κατηγορία ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία. Ο κ. Σαμαράς έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του ΟΤΕ και διαβεβαίωσε ότι το θέμα για τη ΔΕΗ θα συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε δημοψήφισμα για το θέμα της ΔΕΗ, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να συγκεντρώσει 120 βουλευτές, ώστε να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία δημοψηφίσματος και ακύρωσης στη συνέχεια του νόμου.

Η δήλωση Τσίπρα περί δημοψηφίσματος προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ανακοίνωσή του κατηγορε τον κ. Τσίπρα ότι συνεχίζει στο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού, χρησιμοποιώντας «ψεύδη» και «ύβρεις».

Το ΠΑΣΟΚ καλεί τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τις τοπικές κοινωνίες να δείξουν την «αναγκαία υπευθυνότητα» και να αποδεχτούν τη διάσπαση της ΔΕΗ, καθώς με τον τρόπο αυτό υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.