Με απόδοση τιμών το «ύστατο χαίρε» στον Σωκράτη Χάσικο

Μέσα σε κλίμα βαθιάς θλίψης και πένθους απηύθυναν το «ύστατο χαίρε» η οικογένεια, οι  φίλοι και συνεργάτες, Πολιτεία κι Εκκλησία στον πρώην Υπουργό Άμυνας και Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Ο Σωκράτης Χάσικος «έφυγε» σε ηλικία 64 ετών, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, τα ξημερώματα της 5ης Απριλίου σε νοσοκομείο της Γερμανίας.

Η κηδεία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο χωριό Επισκοπειό, όπου αποδόθηκαν τιμές στον πρώην Υπουργό. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β`, ενώ επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

“Δεν θέλω να το πιστέψω” είπε ο Πρόεδρος στον επικήδειό του, αρνούμενος να αποδεχθεί ότι έχασε ο ίδιος έναν στενό φίλο και συνεργάτη αλλά και η Κύπρος έναν έντιμο, θαρραλέο και χαρισματικό πολιτικό και άνθρωπο.

Συγκινητικός ήταν και ο λόγος της κόρης του Σωκράτη Χάσικου, Άννας Μαρίας, η οποία είπε πως ο ήρωας της τελικά υπέκυψε σε μια άνιση μάχη και εξουθενωτική.

«Το ξέρεις. Δεν ήσουν απλά πατέρας μου. Με πήρες από το χέρι και με περπάτησες στα δύσβατα μονοπάτια του μυαλού. Στης ζωής μου τα άσχημα πότε δεν με άφησες. Τι και αν τα δύσκολα μας βρήκαν και μας νικήσαν αλλού. Μα δεν μου έμαθες μονάχα αυτό. Πως να ζω χωρίς εσένα, πως να μην σου λέω καλημέρα, πως να προσαρμόσω ξανά καινούργιο εαυτό», είπε.

Συγκινητικός ήταν και ο «αποχαιρετισμός» του Ιωνά Νικοκλάου, προς τον στενό του φίλο. Στον επικήδειο λόγο του ο Ιωνάς Νικολάου, αναφέρθηκε στον καφέ που άφησαν στη μέση η δύο αλλά και το τελευταίο μήνυμα του Σωκράτη Χάσικου στο οποίο τους έλεγε ότι δεν θα απαντά για ευνόητους λόγους αλλά να ξέρουν ότι τους αγαπά.

“Σας αγαπώ και εκτιμώ ιδιαίτερα το ενδιαφέρον για εμένα, ιδιαίτερα όταν αυτό είναι ειλικρινές, από φίλους.”

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου παρευρέθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του, Άντρη Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, πρώην και νυν Υπουργοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχηγοί κομμάτων, Βουλευτές, μέλη της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, εκπρόσωποι Συνδέσμων και Οργανώσεων, καθώς και λοιποί συγγενείς και φίλοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της εξόδιου ακολουθίας κατέθεσαν στεφάνια.

Στο τέλος της εξόδιου ακολουθίας εψάλη ο Εθνικός Ύμνος, ενώ στη συνέχεια ο Σωκράτης Χάσικος οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, σε παρακείμενο κοιμητήριο του Επισκοπειού, συνοδεία αγήματος και φιλαρμονικής ορχήστρας.

Πηγή βίντεο: Omegalive.com.cy