Μεταφορά φορολογικών ζημιών από τη Λαϊκή στην Κύπρου, ψήφισε η Βουλή

Με αναδρομική ισχύ από τις 25 Μαρτίου 2013, τίθεται σε εφαρμογή νέα τροποιητική νομοθεσία περί φορολογίας εισοδήματος, με την οποία προβλέπεται να γίνεται δεκτή, για σκοπούς φόρου εισοδήματος, η μεταφορά των φορολογικών ζημιών πιστωτικού ιδρύματος, οι εργασίες του οποίου μεταφέρονται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, για χρήση από το ίδρυμα αυτό, το οποίο αποκτά τις συγκεκριμένες εργασίες.

Η τροποποίηση αυτή επετεύχθη σήμερα το απόγευμα, στην Ολομέλεια της Βουλής, με την επείγουσα κατάθεση, εξέταση και υπερψήφιση σχετικής πρότασης νόμου, η οποία κατατέθηκε από τους Βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου (εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΔΗΣΥ) και Νικόλα Παπαδόπουλο (εκ μέρους της ΚΟ ΔΗΚΟ).

Υπέρ της ψήφισης του νόμου τάχθηκαν όλοι οι Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και ο Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ δήλωσε αποχή ο Βουλευτής Γιώργος Περδίκης του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νεοφύτου, με την πρόταση νόμου θα διευθετηθεί το ζήτημα της μεταφοράς πιστωτικού φόρου 13 περίπου εκατομμυρίων ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα στην Τράπεζα Κύπρου, στην οποία έχουν ήδη μεταφερθεί εργασίες της Λαϊκής, συμφώνως του νόμου περί εξυγιάνσεως πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων.

Με την ίδια τροποποιητική νομοθεσία που ψηφίσθηκε σήμερα, επεκτείνεται στα 15 έτη η χρονική περίοδος κατά την οποία το αποκτών πιστωτικό ίδρυμα θα δικαιούται να χρησιμοποιήσει τις φορολογικές ζημιές και τα σχετικά ποσά που μεταφέρονται για συμψηφισμό.