Μεταφέρονται οι ασθενείς του θαλάμου 14 του νοσομείου Αθαλάσσας – Οι φωνές αγανάκτησης επιτέλους εισακούστηκαν

Επί χρόνια ακούγονταν φωνές για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ασθενών στο θάλαμο 14 του νοσοκομείου Αθαλάσσας, ο οποίος φιλοξενεί 13 άτομα με βαριά νοητική υστέρηση.

Ο θάλαμος κλείνει οριστικά με απόφαση των υπουργείων Υγείας και Εργασίας. Οκτώ ασθενείς αποιδρυματοποιούνται και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε ιδρύματα που έχουν την υποδομή να τους φιλοξενήσουν και να προσφέρουν τη βοήθεια που έχουν ανάγκη.

Η λειτουργία του θαλάμου είχε επικριθεί από την  Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης, καθώς και από το  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι ασθενείς που φιλοξενούνταν μέχρι σήμερα έχουν βαρια νοητική υστέρηση και σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς, όπως αυτοκαταστροφική και ετεροκαταστροφική συμπεριφορά ή ακόμη και παλίνδρομη συμπεριφορά.

 «Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί την άμεση αποϊδρυματοποίησή τους και την επανένταξή τους μέσα στην κοινωνία, με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους» είπε η υπουργός υγείας Ανδρούλα Αγρότου.

Η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι το έργο θα διαρκέσει δύο χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό 550 χιλ. ευρώ, ενώ αναθέτουσα αρχή είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Προβλέπεται ότι μέσω μιας διαδικασίας δημόσιας προσφοράς θα ανατεθεί σε μη κυβερνητικό φορέα η λειτουργία δύο προστατευμένων στεγών κοντά στην κοινότητα, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής φροντίδας σε 24ωρη βάση.

Οι οκτώ ασθενείς θα μετακινηθούν με κατάλληλη προετοιμασία σε δύο ομάδες των τεσσάρων στα σπίτια αυτά.