Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης: Πολύ σημαντική η σημερινή μέρα δήλωσε ο Γ.Ε.

Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης: Πολύ σημαντική η σημερινή μέρα δήλωσε ο Γ.Ε.

Δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργου Σαββίδη για την ψήφιση, από την Ολομέλεια Βουλής, της συνταγματικής τροποποίησης που επιτρέπει τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δομής και της λειτουργίας των δικαστηρίων

Είναι πολύ σημαντική η σημερινή μέρα, θα έλεγα ότι είναι ιστορική, αφού με την προ ολίγου ψήφιση σε νόμο του Κράτους, από την Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου που αφορά στην τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθίσταται δυνατή η υλοποίηση της μεταρρύθμισης και ο εκσυγχρονισμός της δομής και της λειτουργίας των κυπριακών δικαστηρίων.

Χαιρετίζω λοιπόν με πολύ μεγάλη ικανοποίηση την ψήφιση από τη Βουλή της συνταγματικής αυτής τροποποίησης, της οποίας οι νομοθετικές αλλαγές διαλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Ταυτοχρόνως, με την ίδια ικανοποίηση είναι που θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους πολλούς που συνέδραμαν ώστε η σημερινή ψήφιση να καταστεί εφικτή, με ιδιαίτερη εκτίμηση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία, καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς συζήτησης των νομοσχεδίων αυτών στη Βουλή, επέδειξαν υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση, μακριά από κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες.

Η δε καθολική ανταπόκριση που επεδείχθη σήμερα από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα υπέρ της μεγαλύτερης, κατά την κρίση μου, μεταρρύθμισης που έγινε από εγκαθιδρύσεως της Δημοκρατίας στον τομέα της Δικαιοσύνης και στο σύστημα απονομής της, μου επιτρέπει, υπό την ιδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα ως ο μεγαλύτερος θεσμικός διάδικος στα δικαστήρια, να είμαι αισιόδοξος ότι κατά τον ίδιο τρόπο η Ολομέλεια της Βουλής θα προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη ψηφίζοντας και τα άλλα δύο κύρια μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως -και που συζητήθηκαν εκτενώς στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών- ώστε να γίνει ολοκληρωμένα η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Μιας μεταρρύθμισης, η οποία σκοπεί να αντιστρέψει την άτακτη τροχιά κατάρρευσης του κυπριακού δικαστηριακού συστήματος, να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και να δομήσει ένα νέο, ταχύ και αποτελεσματικό σύστημα απονομής της για τους πολίτες και τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, δεν μπορώ παρά να συμμεριστώ τη θέση που κοινοβουλευτικά κόμματα εξέφρασαν υπέρ της προώθησης αλλαγών και στην πρωτοβάθμια δικαιοδοσία των δικαστηρίων. Συμφωνώ ότι αλλαγές πρέπει να γίνουν και στις κατώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης, είναι δουλειά που αναντίλεκτα χρειάζεται να γίνει. Ήδη η Νομική Υπηρεσία, για συγκεκριμένα θέματα που την επηρεάζουν άμεσα, συνεργάζεται με το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να γίνουν κάποιες αλλαγές που θα οδηγήσουν στην επίσπευση πρωτόδικων διαδικασιών.