Μεταξύ “Σκύλας και Χάρυβδης” η Κύπρος στις Βρυξέλλες

Μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την τελική μάχη στις Βρυξέλλες για να διασώσει την Κύπρο από την άτακτη χρεοκοπία. Απέναντί του, σκληροί και ανυποχώρητοι το ΔΝΤ της Κριστίν Λαγκάρντ και η Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα ότι δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς.

Ο μεγάλος σκόπελος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο αίτημα του ΔΝΤ, διά της εκπροσώπου του Ντέλιας Βελκουλέσκου να απορροφήσει η Τράπεζα Κύπρου, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή «στον αναπνευστήρα» το «καλό» κομμάτι της Λαϊκής Τράπεζας, όπως αυτό προκύπτει από το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας. Κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα Κύπρου και η κυβέρνηση, που εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή θα σημάνει το «θάνατο» της κυπριακής οικονομίας.

Αν το άδικο αυτό αίτημα, έλεγαν κύκλοι της Λευκωσίας γίνει δεκτό, η Τράπεζα Κύπρου θα πάρει στους ώμους της το δυσβάσταχτο δάνειο των 9 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Λαϊκή Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας (ΕΛΑ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά για την μέχρι τώρα συμφωνία, προβλέπεται ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου με κούρεμα 20% για καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ. Όλες οι καταθέσεις στις άλλες τράπεζες θα είναι εξασφαλισμένες ανά καταθέτη και όχι ανά λογαριασμό.

Προβλέπεται επίσης εισφορά αλληλεγγύης σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 σε όλες τις τράπεζες στην Κύπρο για εξασφάλιση των ταμείων προνοίας κι άλλων ευαίσθητων λογαριασμών, που εγκλωβίζονται στη Λαϊκή με ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 4%.