Μετά το Eurogroup της Δευτέρας, το μήνυμα Χριστόφια στον Κυπριακό λαό

Το Eurogroup της Δευτέρας φαίνεται να περιμένει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για να προχωρήσει στο διάγγελμά του, που όπως είπε σήμερα, θα κάνει την Τρίτη. «Γιατί να «σκοτώσω» το διάγγελμά μου από τα τώρα;».

Μπορεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να μη ληφθεί απόφαση για την Κύπρο, σίγουρα όμως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τα βασικά σημεία της τελικής συμφωνίας για την υπογραφή του μνημονίου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε με την άποψη του Γενικού Γραμματέα της ΕΤΥΚ Λοίζου Χατζηκωστή, ότι για την κατάσταση της οικονομίας, υπεύθυνοι είναι οι τραπεζίτες και όχι οι απλοί υπάλληλοι. «Τί φταίει ο υπάλληλος;» αναρωτήθηκε λακωνικά.

Ο κ. Χατζηκωστής, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησής του με τον κ. Χριστόφια, δήλωσε ότι  «για όλα αυτά που κατηγορούνται οι τράπεζες, τις λανθασμένες μεγάλες δανειοδοτήσεις, τις αγορές ομολόγων, στο βαθμό που ήταν λανθασμένες, δεν έχει σχέση η μάζα του προσωπικού… και εάν υπάρχουν κάποια διευθυντικά στελέχη που είναι εμπλεκόμενα και αυτά πρέπει να εκφράσουν την άποψή τους και να λογοδοτήσουν αν χρειαστεί. Και οι διοικήσεις πρέπει να διαχωρίζονται από το προσωπικό», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηκωστής μίλησε για λανθασμένο τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις και για τον τρόπο διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας …«αν θέλουμε, να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, ούτως ώστε να αποκατασταθεί  η εμπιστοσύνη του κόσμου».