Μετά το…καρότο πιάνουν και πάλι το μαστίγιο οι θεσμοί

Να ρίξουν τον πήχη των προσδοκιών για γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έσπευσαν χθες οι δανειστές, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τις «μεταρρυθμίσεις», όπως βαφτίστηκαν οι νέες περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου ορίου.

Τα νέα αυστηρά μηνύματα προς την ελληνική πλευρά ήρθαν χθες από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τη γερμανική καγκελαρία, η οποία θέλησε να θέσει τα πλαίσια για τις σημερινές συναντήσεις της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Απαιτείται ακόμα πολλή δουλειά σε φορολογικό, εργασιακό και συνταξιοδοτικό για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ως εκ τούτου, θα κλείσει το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν υπάρχει επιτακτικότητα. Ρευστότητα υπάρχει», ανέφερε και ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ecofin). Επιπλέον, ζήτησε «να συνεχιστεί η προσαρμογή, για να διατηρείται η εμπιστοσύνη»!

Την απαίτηση να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις επανέλαβε χθες και ο Δρ. Σόιμπλε, που υποστήριξε πως κατανοεί ότι «για πολιτικούς λόγους, η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αργότερα».

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα, ώστε να ξεκινήσουν τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση από την Τρίτη. Εντούτοις, δεν βιάζονται καθόλου να καταλήξουν σε συμφωνία και είναι ενδεικτικό ότι σε πρώτη φάση έχουν προγραμματίσει να παραμείνουν στη χώρα μας μόλις για μια εβδομάδα.