Μετά το «διάλειμμα» του κορωνοϊού οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης επανεκκινούν τις απολύσεις

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης θα συνεχίσουν τις προσχεδιασμένες περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας μετά την αναστολή των απολύσεων λόγω του ξεσπάσματος του κορωνοϊού.

Η HSBC Holdings Plc είναι μία από τις τράπεζες που θα σημάνουν την επανέναρξη των απολύσεων σχεδιάζοντας περικοπές έως και 35.000 θέσεων εργασίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Νοέλ Κουίν ανέστειλε τα σχέδια απολύσεων τον Απρίλιο, δύο μήνες δηλαδή αφού είχαν ανακοινωθεί οι περικοπές.

Ταυτόχρονα, τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ αναμένεται να αντιμετωπίσουν το βάρος αυτών των περικοπών.

Η εξοικονόμηση κόστους είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς τα χρόνια των χαμηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτων αγορών ασκουν πίεση στα έσοδα τους. Στην Ευρώπη, οι τράπεζες ευθύνονται για περισσότερο από το 80% των περικοπών που έγιναν το 2019.

Deutsche Bank
Η γερμανική τράπεζα τον περασμένο μήνα έγινε η πρώτη τράπεζα που συνέχισε το σχέδιο περικοπών θέσεων εργασίας οι οποίες πάγωσαν λόγω της πανδημίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Κρίστιαν Σέγουινγκ έχει δεσμευτεί να μειώσει το εργατικό δυναμικό κατά 12.000 άτομα τους επόμενους 30 μήνες, με τις περισσότερες μειώσεις να αναμένονται στη Γερμανία.

Η τράπεζα ξεκίνησε πρόσφατα ένα πρόγραμμα εθελοντικής συνταξιοδότησης και τόνισε πως θα ξεκινήσει σύντομα διαπραγματεύσεις με τα συμβούλια εργαζομένων σχετικά με τις απολύσεις.

Credit Suisse
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Τομας Γκοτστάιν δήλωσε τον Μάρτιο ότι η ελβετική τράπεζα δεν θα ανακοινώσει περικοπές θέσεων εργασίας λόγω του ιού.

Τον περασμένο μήνα, όμως, άνοιξε εκ νέου το ενδεχόμενο για μελλοντικές μειώσεις, λέγοντας σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι η τράπεζα θα βγει από την κρίση του ιού και ότι θα χρειαστεί μεσοπρόθεσμα λιγότερους υπαλλήλους, με την ταυτόχρονη άνοδο των διαδικτυακών υπηρεσιών η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των καταστημάτων.

UniCredit
Σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, η UniCredit προχώρησε στην εφαρμογή του προγράμματος μείωσης του προσωπικού της, ακόμη και μέσα στο peak της πανδημίας.

Η τράπεζα κατέληξε τον Απρίλιο σε συμφωνία με τα συνδικάτα για τη μείωση 5.200 υπαρχουσών θέσεων εργασίας στην Ιταλία έως το 2023.

Το σύνολο των περικοπών ήταν λιγότερο από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί με την τράπεζα να συμφωνεί να προσλάβει περίπου 2.600 νεότερους εργαζόμενους, μειώνοντας στην ουσία κατά το ήμισυ τον αριθμό των μειώσεων του προσωπικού, οι οποίες θα συμβούν μέσω εθελούσιας εξόδου και μέσω εθελοντικής συνταξιοδότησης.