Μετά τον σεισμό των 8,8 ρίχτερ εξερράγη το ηφαίστειο Κλιουτσεφσκόι, στη χερσόνησο Καμτσάτκα

Το ηφαίστειο Κλιουτσεφσκόι, που βρίσκεται στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, εξερράγη σήμερα, μετά τον σεισμό των 8,8 βαθμών και τα τσουνάμι που έπληξαν αυτήν την αραιοκατοικημένη περιοχή, ανακοίνωσε ένα ρωσικό ινστιτούτο γεωφυσικής.

«Το Κλιουτσεφσκόι εκρήγνυται» ανέφερε στον λογαριασμό της στο Telegram η Ρωσική Υπηρεσία Γεωφυσικών Μελετών, αναρτώντας πολλές φωτογραφίες και βίντεο όπου διακρίνονται φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.

«Παρατηρείται ροή λάβας στη δυτική πλαγιά. Μια μεγάλη λάμψη πάνω από το ηφαίστειο και εκρήξεις», πρόσθεσε η Υπηρεσία αυτή, χωρίς να διευκρινίσει αν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Το Κλιουτσεφσκόι είναι το ψηλότερο ηφαίστειο της Ευρασίας και ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, καθώς φτάνει τα 4.750 μέτρα. Αποτελεί μέρος μιας αλυσίδας περίπου 30 ενεργών ηφαιστείων στη χερσόνησο της Καμτσάτκα, μιας περιοχής ουσιαστικά ακατοίκητης.

Η Υπηρεσία Γεωφυσικών Μελετών στην ανάρτησή της δεν έκανε κάποια σύνδεση μεταξύ του σεισμού και της ενεργοποίησης του ηφαιστείου.

Ο σεισμός των 8,8 βαθμών είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή εδώ και 73 χρόνια. Λόγω της δόνησης εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι σχεδόν σε όλον τον Ειρηνικό και εκκενώθηκαν παράκτιες περιοχές στη Ρωσία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες.

Στη ρωσική Άπω Ανατολή αναφέρθηκαν πολλοί τραυματίες από τον σεισμό, όχι όμως και νεκροί.

Στην Καμτσάτκα, οι αρχές ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι έπειτα από πολλές ώρες.

Ο σεισμός στη Ρωσία σημειώθηκε σε ένα “ρήγμα πολύ μεγάλης ώσης”

Ο σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών ανοικτά της Ρωσίας σημειώθηκε σε αυτό που είναι γνωστό ως “ρήγμα πολύ μεγάλης ώσης” (“megathrust fault”) όπου η πιο συμπαγής πλάκα του Ειρηνικού ολισθαίνει κάτω από την πιο ελαφριά πλάκα της Βόρειας Αμερικής, δήλωσαν επιστήμονες.

Η πλάκα του Ειρηνικού είναι σε κίνηση, καθιστώντας την περιοχή της χερσονήσου Καμτσάτκα ανοικτά των ακτών της ρωσικής Άπω Ανατολής, όπου σημειώθηκε, ιδιαίτερα ευάλωτη σε τέτοιους σεισμούς — και μεγαλύτεροι μετασεισμοί δεν μπορούν να αποκλειστούν, είπαν.

Με το επίκεντρό του κοντά στην πόλη Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι, ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός μετά το καταστροφικό γεγονός Τοχούκου το 2011, που προκάλεσε τσουνάμι και κατέστρεψε τον πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας Φουκουσίμα Νταϊιτσί.

“Η σεισμική ζώνη της Καμτσάτκα είναι μία από τις πιο ενεργές ζώνες υποβύθισης γύρω από το Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού, και η πλάκα του Ειρηνικού κινείται δυτικά περίπου 80 χιλιοστά τον χρόνο”, δήλωσε ο Ρότζερ Μούσον, ομότιμος ερευνητής στο Βρετανικό Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

“Τα γεγονότα υποβύθισης, κατά τα οποία μία πλάκα ωθεί κάτω από μία άλλη, είναι ικανά να προκαλέσουν πολύ ισχυρότερους σεισμούς από τα “strike slips”, όπως αυτό που έπληξε τη Μιανμάρ τον Μάρτιο, όπου οι πλάκες ακουμπούν οριζόντια η μία την άλλη σε διαφορετικές ταχύτητες.

Η περιοχή της Καμτσάτκα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και βίωσε έναν σεισμό μεγέθους 9 βαθμών τον Νοέμβριο του 1952, που κατέστρεψε την πόλη Σεβερο-Κουρλίσκ και προκάλεσε εκτεταμένες ζημίες μέχρι τη Χαβάη, δήλωσε ο Μούσον στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Τα αβαθή γεγονότα “πολύ μεγάλης ώσης” είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τσουνάμι επειδή συμβαίνουν στον πυθμένα της θάλασσας και μετακινούν τεράστιους όγκους νερού.

Με ένα σχετικά μικρό βάθος 20,7 χλμ., ο σημερινός σεισμός θα προκαλούσε σε κάθε περίπτωση τέτοιους κινδύνους τσουνάμι, δήλωσαν ειδικοί.

“Είναι ένας υπεράκτιος σεισμός και όταν έχουμε υπεράκτιους σεισμούς υπάρχει δυναμικό για τσουνάμι”, δήλωσε ο Άνταμ Πασκάλ από το Κέντρο Σεισμολογικής Έρευνας της Αυστραλίας.

“Αν έχουμε έναν σχετικά αβαθή σεισμό είναι πιο πιθανό να διαρρήξει την επιφάνεια του βυθού του ωκεανού”, δήλωσε στο Ρόιτερς.

Κύματα τσουνάμι περίπου 1,7 μέτρο έφθασαν μέχρι τη Χαβάη, πιο ψηλά απ΄ό,τι αναμενόταν αρχικά, όμως οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι τέτοια κύματα δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλα για να προκαλέσουν ζημιές στις σχετικά χαμηλές ακτογραμμές νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού.

Ο σημερινός σεισμός προκάλεσε ήδη τουλάχιστον δέκα μετασεισμούς μεγέθους άνω των 5 βαθμών οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεχιστούν για μήνες, είπε η Κάρολαίν Όρτσιστον, διευθύντρια του Κέντρου Βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία.

“Αυτό δείχνει πως σεισμοί μεγάλου μεγέθους προκαλούν μετασεισμικές ακολουθίες που αρχίζουν αμέσως, και ορισμένες από αυτές μπορούν να είναι από μόνες τους καταστροφικές”, είπε.

Ο σημερινός σεισμός των 8,8 βαθμών σημειώθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τον σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών στην ίδια περιοχή, που έχει τώρα ταυτοποιηθεί ως “προσεισμός”.

“Οι σεισμοί είναι από τη φύση τους απρόβλεπτοι”, δήλωσε ο Πασκάλ. “Δεν υπάρχουν προαγγελίες που να είναι επιστημονικά συνεπείς σε σεισμικές ακολουθίες. Πριν από σήμερα το πρωί, εκείνοι ήταν οι κύριοι σεισμοί”.

Μεγαλύτεροι μετασεισμοί δεν μπορούν να αποκλειστούν εντελώς, πρόσθεσε, όμως το μέγεθος και η συχνότητά τους τείνουν κανονικά να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

“Μπορούμε να περιμένουμε ότι μεγάλοι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για κάποιο χρόνο, όμως η συχνότητα μεγάλων, καταστροφικών γεγονότων θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου”, είπε.

“Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου γεγονότος αλλά αυτό το μεγαλύτερο γεγονός συμβαίνει συνήθως λίγο μετά, μέσα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες”.

Γαλλική Πολυνησία-σεισμός-τσουνάμι: Λήξη συναγερμού για τα Νησιά Μαρκέσας – Το τσουνάμι ήταν πολύ μικρότερο απ’ όσο προέβλεπαν οι αρχές

Οι αρχές της Γαλλικής Πολυνησίας ήραν την προειδοποίηση για τσουνάμι στα Νησιά Μαρκέσας, λέγοντας ότι οι κάτοικοι που είχαν εκκενώσει τις παράκτιες περιοχές μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή.

Τα παλιρροϊκά κύματα που έφτασαν στο αρχιπέλαγος μετά τον σεισμό των 8,8 βαθμών στην Καμτσάτκα της Ρωσίας ήταν πολύ μικρότερα απ’ όσο φοβούνταν αρχικά οι τοπικές αρχές. Η Ύπατη Αρμοστεία της Δημοκρατίας στη Γαλλική Πολυνησία ανέφερε ότι τα κύματα έφτασαν το 1,5 μέτρο, πολύ κάτω από την πρόβλεψη των 4 μέτρων.

Μικρότερα παλιρροϊκά κύματα αναμένονται και τις επόμενες ώρες.

Αρκετές ώρες πριν φτάσουν τα πρώτα κύματα, οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να καταφύγουν σε «ασφαλείς ζώνες» με μεγάλο υψόμετρο ή στην ενδοχώρα των νησιών και να μείνουν εκεί μέχρι να αρθεί ο συναγερμός.

Το Νούκου Χίβα είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά Μαρκέσας και απέχει 1.400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ταϊτής, που αποτελεί επίσης τμήμα της Γαλλικής Πολυνησίας.

Στα άλλα νησιά τα κύματα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν σε ύψος τα 30 εκατοστά και δεν χρειάστηκε να εκκενωθούν περιοχές. Πάντως, ζητήθηκε από τους κατοίκους να μην πλησιάζουν στις ακτές και στις εκβολές ποταμών.

Τα Νησιά Μαρκέσας είναι μια από τις πιο απομονωμένες περιοχές του κόσμου. Ο πληθυσμός τους ανέρχεται στις 9.500, σύμφωνα με την απογραφή του 2022. Τα πέντε αρχιπελάγη της Γαλλικής Πολυνησίας αποτελούνται από 118 νησιά, η συνολική επιφάνεια των οποίων δεν ξεπερνά τα 4.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ