Μετά τις υπογραφές, άμεσα οι εργασίες αναστήλωσης στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα

Σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης στην ιερά μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία.

Οι υπογραφές μπήκαν σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, μεταξύ της Εκκλησίας και του UNDP (Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΗΕ). Εντός της ημέρας αναμένεται να υπογραφεί ανάλογη συμφωνία στα κατεχόμενα και με το ΕΒΚΑΦ.

Μετά τη διαδικασία προκήρυξης προσφορών, το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις.  Για την εκτέλεση του έργου, το οποίο γίνεται με βάση το σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών, συνεισφέρουν η ΕΕ, η Αμερικανική Κυβέρνηση, το UNDP και η Εκκλησία της Κύπρου ενώ εισφορές θα ζητηθούν και από τους πιστούς.

Το κόστος της πρώτης φάσης ανέρχεται στα 2,5 εκ ευρώ. Η δεύτερη φάση αναφέρεται στον ιστορικό πυρήνα και η τρίτη στον περιβάλλοντα χώρο.

Για ιστορική μέρα έκαναν λόγο ο Εκπρόσωπος της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου όσο και ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Ο Εκπρόσωπος της τεχνικής επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα, καθώς η ιερά μονή αποτελεί μνημείο και σύμβολο για την ιστορία του τόπου.  «Η τεχνική επιτροπή εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια προς αυτή τη κατεύθυνση και αισθάνεται ότι αυτή τη στιγμή δικαιώνεται ο ρόλος και η εργασία της και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια και για άλλα έργα για τα οποία στο μεταξύ έχουν ζητηθεί προσφορές».

Ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας ανέφερε ότι υπογραφή σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών, εκφράζοντας την ελπίδα σύντομα το μοναστήρι , αναστηλωμένο ,να το επισκέπτονται οι Χριστιανοί . Πρόσθεσε ότι οι εργασίες γίνονται με βάση τα σχέδια του Πανεπιστημίου Πατρών, «αυτός είναι όρος απαράβατος, σε αυτό συμφωνούν και οι Τ/κ, οπότε δεν συζητάμε για άλλα σχέδια».

Την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου του UNDP, θα υπογραφούν και οι τελικοί όροι της συμφωνίας και αμέσως θα προκηρυχθούν οι προσφορές.