Μετά την έκθεση της Pimco η υπογραφή του μνημονίου, λέει η Τρόικα

Μετά την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης έκθεσης του οίκου «Pimco» για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις αρχές Δεκεμβρίου απαιτεί η τρόικα να υπογραφεί το μνημόνιο.

Η εξέλιξη αυτή, πριν από λίγο, έχει θορυβήσει την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία έθεσε θέμα ενδιάμεσης στήριξης, ως τον Ιανουάριο, προκειμένου να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες του κράτους και των τραπεζών, ως την υπογραφή του μνημονίου.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα επιθυμεί να κλείσει όλα τα ανοικτά ζητήματα, πριν από τις τελικές αποφάσεις για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, κάτι που η Λευκωσία απορρίπτει κατηγορηματικά. Πρόσθετες δυσκολίες έχει προκαλέσει η διαπραγματευτική θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θέτει το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να καταστεί μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου.

Με βάση αυτό το σενάριο, θέτει στο τραπέζι θέμα ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, ενώ για την (ΑΤΑ) αξιώνει ακόμα και όταν αρχίσει να παραχωρείται κανονικά, να δίδεται μέχρι 50%.