Μετά τα βασανιστήρια… o Προτάσεβιτς με δάκρυα δηλώνει στην τηλεόραση σεβασμό για τον Λουκασένκο!

Mε δάκρυα στα μάτια ο Λευκορώσος αντιφρονών και δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, που έχει συλληφθεί από τις αρχές του Μινσκ, παραδέχεται στον τηλεοπτικό φακό ότι αυτός οργάνωσε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2020 στην πατρίδα του κι ότι άρχισε να τρέφει σεβασμό για τον «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης», Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Άμεση ήταν η αντίδραση των γονιών του 26χρονου βλέποντας το παιδί τους να ξεσπάει σε λυγμούς και να ομολογεί ότι αυτός ενορχήστρωσε τις διαδηλώσεις κατά του ηγέτη της Λευκορωσίας πριν από ένα χρόνο μετά τη νίκη του στις εκλογές.

Ο Ρομάν συνελήφθη στο Μινσκ τον περασμένο μήνα μετά την εκτροπή της πτήσης του προς τη Λιθουανία ύστερα από απόφαση του Λουκασένκο. Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε με την σύντροφό του και δημοσιογράφο, Σοφία Σεπάγκα, απογειώθηκε από το ελληνικό αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τελικά προσγειώθηκε στο Μινσκ αντί να προσγειωθεί στον αρχικό προορισμό του, το Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο νεαρός δημοσιογράφος, που εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας «επαίνεσε» τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο και παραδέχτηκε ότι προσπάθησε να τον ανατρέψει. Τα σημάδια πιθανότατα από την κακοποίηση που έχει ήδη υποστεί ήταν ορατά στους καρπούς των χεριών του και, σύμφωνα με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη της αντιπολίτευσης, ο Ρομάν υπέστη βασανιστήρια.

Ο Προτάσεβιτς υποστήριξε ότι οικειοθελώς παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι της Λευκορωσίας. Ισχυρίστηκε επίσης, πως αν και είχε ασκήσει έντονη κριτική στον πρόεδρο Λουκασένκο, πλέον «άρχισα να καταλαβαίνω ότι έκανε το σωστό και σίγουρα τον σέβομαι». Στο τέλος της συνέντευξης έβαλε τα κλάματα λέγοντας ότι ελπίζει πως κάποια μέρα θα παντρευτεί και θα αποκτήσει παιδιά.

Ο πατέρας του δημοσιογράφου μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, σχολίασε τα όσα ακούστηκαν από τα χείλη του γιου του στη διάρκεια της συνέντευξης. «Γνωρίζω τον γιο μου πολύ καλά και πιστεύω ότι δεν θα έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα. Τον λύγισαν και τον εξανάγκασαν να πουν ότι χρειαζόταν», είπε. «Είναι φρικτό να σκεφτόμαστε τη βαρβαρότητα που πρέπει να χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας για να εξαναγκάσουν τον Ρομάν Προτάσεβιτς να πει αυτά που είπε στο βίντεο», δήλωσε από την πλευρά του ο Κένεθ Ροθ από την ομάδα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήταν η τρίτη εμφάνιση του Προτάσεβιτς στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας από τότε που συνελήφθη από τις αρχές του Μινσκ.